Καφε διαδρομη

Ανατολικό – «Λιβάδι του λαγόγυρου» – παραποτάμιο δάσος Ανατολικού

  • Διάρκεια διαδρομής με όχημα (από το χωριό Ανατολικό): 11 λεπτά (8 χλμ)
  • Περίπατος: 30 λεπτά

Ο Αξιός έχει πολλές ομορφιές στη βόρεια πλευρά του, αλλά παραμένει άγνωστος για τους περισσότερους. Το παραποτάμιο δάσος του με τα κλαδιά της λεύκας, του σκλήθρου και της ιτιάς να γέρνουν πάνω από τα νερά του ποταμού, προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες για περίπατο στις όχθες.

Στο λιβάδι του λαγόγυρου

Από το χωριό Ανατολικό (Βαλμάδα είναι η παλιά, αλλά αρκετά διαδεδομένη ονομασία), αναζητήστε το δρόμο για τα νεκροταφεία και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Απέναντι από την εκκλησία, και πίσω από τον περιφραγμένο χώρο εκδηλώσεων, θα δείτε το «λιβάδι του λαγόγυρου». Είναι ένα εκτεταμένο λιβάδι, στο οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λαγόγυρου σε όλο το Εθνικό Πάρκο.

Λαγόγυρος _ Αγοραστός Παπατσάνης

Λαγόγυρος Αγοραστός Παπατσάνης

Ο λαγόγυρος είναι ένα μικρό τρωκτικό που τις προηγούμενες δεκαετίες το συναντούσε κανείς στην περιοχή σε μεγάλη αφθονία, αλλά σήμερα φαίνεται ότι οι πληθυσμοί του έχουν περιορισθεί σημαντικά. Είναι ένα είδος εδαφοσκίουρου που έχει την ικανότητα να τρέχει πολύ γρήγορα και να στέκεται όρθιος στα δύο πισινά πόδια του. Ζει σε υπόγειες στοές που σκάβει βαθιά στο έδαφος και στη διάρκεια του χειμώνα πέφτει σε χειμέρια νάρκη. Ο κάμπος της Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσής του στην Ευρώπη.

Στο παραποτάμιο δάσος

παραποτάμιο Βαλμάδας

Στο παραποτάμιο δάσος του Ανατολικού Λία Παπαδράγκα

Συνεχίστε προς τα βόρεια στο χωματόδρομο που πηγαίνει παράλληλα με την κοίτη του ποταμού, με τις καλλιέργειες στα δεξιά σας. Όταν φτάσετε στη γέφυρα αναζητήστε το δρόμο που ξεκινάει στην πάνω πλευρά της γέφυρας, παράλληλα με το ποτάμι και σταθμεύστε εκεί για να συνεχίσετε με τα πόδια.

Το τεχνητό τοπίο της νέας γέφυρας -που ολοκληρώθηκε το 2017- διασπά τη συνέχεια του φυσικού τοπίου, αλλά μην αφήσετε την εντύπωση αυτή να σας αποτρέψει από έναν όμορφο περίπατο στο πλούσιο παραποτάμιο δάσος του Αξιού, που θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε αυτό το τμήμα του ποταμού είναι η άνοιξη, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να ακούσετε πολλά πουλιά που ζουν στο παραποτάμιο δάσος και να χαρείτε τη βλάστηση και τα ανθισμένα αρμυρίκια. Στις όχθες και στις νησίδες του ποταμού θα εντοπίσετε εύκολα αργυροπελεκάνους, κορμοράνους, λαγγόνες, λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες.

Tips

  • Επισκεφτείτε την περιοχή την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του χωριού και παρακολουθήστε παραδοσιακούς χορούς και τους ιππικούς αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα.
  • Από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιήστε τα κιάλια σας και παρατηρείστε προσεκτικά το «λιβάδι του λαγόγυρου»: με λίγη υπομονή, μπορεί να πετύχετε το μικρό συμπαθητικό ζωάκι να τεντώνει τη μουσούδα του έξω από τη φωλιά.
  • Στο παραποτάμιο δάσος παρατηρείστε κάποιες γυμνές από βλάστηση περιοχές. Στο παρελθόν έγιναν παράνομες εκχερσώσεις που κατέστρεψαν μεγάλο κομμάτι του δάσους
Εκτύπωση άρθρου