Μωβ διαδρομη

Δυτική εκβολή Λουδία – Αλμυραύλακας

  • Απόσταση: 16 χλμ.
  • Διάρκεια διαδρομής με όχημα: 55 λεπτά

Είναι μία διαδρομή για «μυημένους», καθώς διατρέχει αγροτικούς δρόμους στα ρυζοχώραφα, αλλά προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ορνιθοπαρατήρηση στο παράκτιο τμήμα των εκβολών του Λουδία ως στον Αλμυραύλακα, καθώς και στο στραγγιστικό κανάλι που οδηγεί πίσω στην εθνική οδό.

 Στις εκβολές του Λουδία

καλύβες Λουδία_εναέρια

Οι εκβολές του Λουδία Γιώργος Χατζησπύρου

Από τον κόμβο του Κλειδίου θα φτάσετε με μεγάλη ευκολία από έναν ασφαλτοστρωμένο ως τις εκβολές του Λουδία και τη θάλασσα, από όπου πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες ξεκινούν τις θαλάσσιες εξορμήσεις τους για λαβράκια, κεφαλόπουλα και γλώσσες. Κάντε μια στάση για να δείτε τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών που βρίσκονται απέναντι ή κάποιον αργυροπελεκάνο που συνήθως αναζητά την τροφή του εκεί κοντά. Τα φοινικόπτερα, οι πρασινοκέφαλες και οι λαγγόνες είναι συχνό θέαμα στην περιοχή, εάν είναι χειμώνας. Μέσα στη θάλασσα θα παρατηρήσετε τα λεγόμενα «πασσαλωτά» μυδοτροφεία, όπου κρέμονται τα διχτάκια στα οποία μεγαλώνουν τα μύδια: ένας τόπος ξεκούρασης που προτιμούν πολλοί γλάροι και κορμοράνοι.

Από δω ξεκινά μία διαδρομή σε χωματόδρομο, άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο, που συνήθως χρησιμοποιούν οι γεωργοί της περιοχής. Στην υγροτοπική ζώνη στα δεξιά σας που μεσολαβεί μεταξύ του δρόμου και των καλλιεργειών θα δείτε όλο το χρόνο και σε μεγάλους αριθμούς  βαρβάρες. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η περιοχή εδώ ήταν μια ρηχή λιμνοθάλασσα που φιλοξενούσε τα λεγόμενα γιοβάρια (ιχθυοτροφεία), αλλά αποξηράνθηκε για να αποδοθεί ως γεωργική γη.

Βαρβάρες <i class=

Βαρβάρες στο παράκτιο ανάχωμα Λουδία – Αλμυραύλακα Αγοραστός Παπατσάνης

Στα αριστερά σας η θάλασσα το χειμώνα είναι συνήθως γεμάτη με φοινικόπτερα που σκυμμένα αναζητούν με επιμονή την τροφή τους στα ρηχά, όπως και τουρλίδες. Αν είναι τέλος άνοιξης – αρχές καλοκαιριού, πιθανότατα θα δείτε μικρούς στρειδοφάγους με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί ράμφος που η μαμά στρειδοφάγος θα τρέξει να μαζέψει… πανικόβλητη, θεωρώντας σας εχθρό. Αποφύγετε λοιπόν να βγείτε από το όχημα και να τα ενοχλήσετε περισσότερο.

Στο δρόμο της επιστροφής

SONY DSC

Αλμυραύλακας Καρυοφύλλης Γκροζούδης

Στο τέλος του παράκτιου τμήματος θα συναντήσετε ένα κανάλι με υφάλμυρο νερό που οι ντόπιοι ονομάζουν Αλμυραύλακα. Συνεχίστε το δρόμο σας προς την εθνική οδό, έχοντας το νου σας στο φαρδύ στραγγιστικό κανάλι που βρίσκεται στα αριστερά σας, το οποίο κρύβει με πολλές εκπλήξεις:  κύκνοι, φοινικόπτερα, παπιά και βουτηχτάρια στις ανοιχτωσιές των νερών, λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες και πορφυροτσικνιάδες πίσω από τα καλάμια. Το κανάλι είναι σημαντικό για την ιχθυοπανίδα, καθώς είναι το μοναδικό στην περιοχή που έχει απευθείας επικοινωνία με τη θάλασσα και έχει αλμυρό νερό.

Tips
  • Πέρα από ομορφιές, το παράκτιο τμήμα συγκεντρώνει και μεγάλες ποσότητες από πλαστικά και σκουπίδια που ξεβράζονται στις ακτές από τη θάλασσα. Ενημερωθείτε για τις εκστρατείες εθελοντικών καθαρισμών που διοργανώνει κάθε άνοιξη ο Φορέας Διαχείρισης και δώστε το «παρών»!
Εκτύπωση άρθρου