Πορτοκαλι διαδρομη

Φράγμα Έλλης – παραποτάμιο δάσος Αξιού – «Νησί» Αξιού

  • Απόσταση διαδρομής με όχημα: 2 χλμ.

Το Φράγμα της Έλλης είναι ένας προορισμός που γνωρίζουν λίγοι. Προσφέρει ωστόσο την ευκαιρία για μία πολύ όμορφη εκδρομή την άνοιξη που το πράσινο «οργιάζει». Το… μενού περιλαμβάνει εντυπωσιακές πανοραμικές εικόνες του Αξιού που κατεβαίνει σχηματίζοντας μαιάνδρους προς το νότο, αλλά και μία γνωριμία με τη λειτουργία των φραγμάτων. Η διαδρομή βρίσκεται εκτός του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, αλλά ανήκει στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης, καθώς περιλαμβάνεται  στο Δίκτυο Natura 2000.

Νησί Αξιού2_Παναγιώτης Ευσταθιάδης

Η μεγάλη νησίδα του Αξιού πάνω από το Φράγμα της Έλλης Παναγιώτης Ευσταθιάδης

Στο φράγμα

Για να προσεγγίσετε το Φράγμα της Έλλης: από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, με κατεύθυνση προς Νέα Χαλκηδόνα, στρίβετε δεξιά στο φυλάκιο του ΓΟΕΒ, πριν περάσετε τη γέφυρα του Αξιού. Μετά από ένα χωματόδρομο 2,5 χλμ. θα συναντήσετε στα αριστερά το φράγμα.

Το Φράγμα της Έλλης κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για άρδευση της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2008 λειτουργεί στο δυτικό άκρο του ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός Ελεούσας. Χάρη στην κατασκευή του φράγματος, ωστόσο, δημιουργήθηκε μία λίμνη γλυκού νερού με έναν πολύ μεγάλο καλαμώνα, όπου μπορείτε να δείτε ερωδιούς, αφρόπαπιες, βουτόπαπιες, βουτηχτάρια και αρπακτικά πουλιά.

Νησί Αξιού_Παναγιώτης Ευσταθιάδης

Ο καλαμώνας στο Φράγμα της Έλλης Παναγιώτης Ευσταθιάδης

Το «νησί»

Ακολουθήστε με τα πόδια το χωματόδρομο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το μικρό ύψωμα, από όπου θα απολαύσετε τη θέα στον καλαμώνα και τη μεγάλη νησίδα του Αξιού, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν «το νησί». Ανεπηρέαστη από τον άνθρωπο, η νησίδα καλύπτεται από παραποτάμια βλάστηση και φιλοξενεί αργυροπελεκάνους, κορμοράνους, ερωδιούς και άλλα πουλιά. Προς τα βόρεια ο Αξιός ξεδιπλώνεται σε μαιάνδρους κατεβαίνοντας δίπλα από τις δυτικές πλαγιές του Πάικου. Με λίγη τύχη και υπομονή θα δείτε και το κοπάδι άγριων αλόγων που ζει πάνω στη νησίδα.

άλογα στο νησί_Παναγιώτης Ευσταθιάδης

Τα άλογα στο «Νησί» του Αξιού Παναγιώτης Ευσταθιάδης

Το παραποτάμιο δάσος

Επιστρέφοντας, «τρυπώστε» σε κάποιο μικρό μονοπάτι στη νότια πλευρά του φράγματος για μία βόλτα στο παραποτάμιο δάσος που αποτελείται από λεύκες, ιτιές και σκλήθρα, και απλώνεται κατά μήκος μίας όμορφης μικρής παραλίας, στολισμένης με την ανοιχτόχρωμη άμμο του Αξιού.

Πρόκειται για ένα από τα τελευταία τμήματα του παραποτάμιου δάσους του Αξιού, το οποίο συρρικνώθηκε από ανθρώπινες δραστηριότητητες όπως οι εκχερσώσεις, οι εντατικές αμμοληψίες, η υπερβόσκηση, η υπεράντληση και η ρύπανση των υδάτων, η παράνομη υλοτόμηση και οι πυρκαγιές. Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας έχει ενταθεί επικίνδυνα και στο δάσος του Αξιού.

Πιθανόν επίσης να συναντήσετε και αρκετά πλαστικά μπουκάλια και άλλα σκουπίδια. Παρόλο που στη συγκεκριμένη περιοχή η ανθρώπινη παρουσία είναι ελάχιστη, είναι αναπόφευκτο. Ειδικά όταν φουσκώνει, το ποτάμι φέρνει τα σκουπίδια αυτά, από τις πόλεις και τα χωριά που συναντά στο διάβα του κατεβαίνοντας, ενώ ένα μεγάλο σημαντικό των σκουπιδιών προέρχεται από τη γειτονική ΠΓΔΜ. Ο Φορέας Διαχείρισης οργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικούς καθαρισμούς στο παραποτάμιο δάσος και σε άλλα σημεία σε συνεργασία με τους δήμους, αλλά φυσικά το πρόβλημα χρήζει συνολικότερης αντιμετώπισης, ευαισθητοποίησης του κοινού για τα σκουπίδια, κρατικής μέριμνας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Tips

  • Παίξτε κρυφτό στο πυκνό παραποτάμιο δάσος. Προσοχή μη… χαθείτε!
  • Οι ντόπιοι γιορτάζουν εδώ την Πρωτομαγιά τους. Σε μια μικρή εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη, πιάστε μαζί τους το Μάη!
  • Για λίγη ιστορία, αδράξτε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στο χωριό Γέφυρα, όπου φυλάσσονται κειμήλια και ντοκουμέντα από την περίοδο της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στον ελληνικό στρατό.
Εκτύπωση άρθρου