Παλιουρι, Ακρωτηρι και θαλασσια ζωνη

Κωδικός Natura 2000: GR1270008

Έκταση: 16.136,11 ha

Προστασία: ΕΖΔ

Η προστατευόμενη περιοχή «Παλιούρι, Ακρωτήρι και Θαλάσσια Ζώνη» περιλαμβάνει το θαλάσσιο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, από το Πευκοχώρι ως το Ποσείδι. Η περιοχή αυτή είναι σημαντική λόγω των λιβαδιών ποσειδωνίας Posidonia oceanica που υπάρχουν κατά μήκος της ακτογραμμής σε βάθος από 1,5-3 μέτρα και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και κυρίως στις πλέον ρυπασμένες περιοχές, τα λιβάδια ποσειδωνίας αποτελούν είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Το θαλάσσιο αυτό φανερόγαμο αποτελεί έναν πολύ καλό βιολογικό δείκτη των οικολογικών συνθηκών που επικρατούν στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής. Η πυκνή και πολύπλοκη βλάστηση της ποσειδωνίας αποτελεί έναν οικότοπο με μεγάλη βιοποικιλότητα. Εκατοντάδες είδη ασπόνδυλων και ψαριών βρίσκουν καταφύγιο ανάμεσα στο πυκνό φύλλωμα της. Τα μεγάλα και πλατιά φύλλα γίνονται υπόστρωμα για την ανάπτυξη φυκιών, των επιφύτων, που αυξάνουν την ποικιλότητα και πολυπλοκότητα του οικοτόπου της ποσειδωνίας.

Στα λιβάδια ποσειδωνίας της περιοχής του Παλιουρίου φιλοξενούνται ορισμένα είδη γαστερόποδων, η απειλούμενη πίνα, καθώς και πυκνός πληθυσμός του αχινού Echinoderma Paracentrotus lividus, που επίσης αναφέρεται ως απειλούμενο είδος (IUCN 1988).

Επιπλέον, στα αξιόλογα φυτά της περιοχής περιλαμβάνεται και το θαλάσσιο αγγειόσπερμο Cymodocea nodosa, ενώ στο σκληρό υπόστρωμα κυριαρχούν τα ροδοφύκη (Laurencia obtusa, Peyssonnelia sp.)

Το υπόστρωμα της θαλάσσιας περιοχής περιλαμβάνει χαλίκι και μικρό τμήμα πέτρας γρανίτη. Ο πυθμένας στη ζώνη αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερη κλίση, λόγω του έντονου κυματισμού που υπάρχει στο ακρωτήρι.

Αναψυχή – Τουρισμός

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα καταγάλανα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές, που σε συνδυασμό με τα πεύκα που αγγίζουν τη θάλασσα σχηματίζουν ένα κυριολεκτικά μαγευτικό τοπίο. Αξιοσημείωτο αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί ο αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος εντοπίζεται στο νότιο παραθαλάσσιο τμήμα της έκτασης κατά μήκος ολόκληρου του όρμου της Καναπίτσας και παρουσιάζει λείψανα της ρωμαϊκής, υστερορωμαϊκής και μεσαιωνικής εποχής.

Απειλές

Κίνδυνοι για την περιοχή αποτελούν η εκτεταμένη αλιεία και η διέλευση διαφόρων σκαφών ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Βιβλιογραφία

Εκτύπωση άρθρου