Ενημερωση και ευαισθητοποιηση

O Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου υλοποιεί κάθε χρόνο μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης του και τα οφέλη που προσφέρουν στους ανθρώπους.

ξενάγηση Αγαθούπολη_2

Εξάλλου, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία της περιοχής θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί τουλάχιστον η αποδοχή, και ακόμη περισσότερο η ενεργή συμμετοχή του κοινού, και κυρίως των ντόπιων κοινωνιών και των κατοίκων που είναι και οι χρήστες της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης εκπόνησε και υλοποιεί ένα Σχέδιο Επικοινωνίας, βασικοί στόχοι του οποίου είναι οι εξής:

  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού και των προστατευόμενων περιοχών
  • Η επικοινωνία με τους ντόπιους κατοίκους/χρήστες της περιοχής για την συμμετοχική διαχείριση
  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και φοιτητών
  • Η προώθηση του οικοτουρισμού στην περιοχή
  • Η προβολή του έργου του Φορέα Διαχείρισης και η αποδοχή του ρόλου του μεταξύ των χρηστών και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Φορέας Διαχείρισης λειτουργεί υποδομές ενημέρωσης και υποδοχής επισκεπτών, όπως το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού και το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, φροντίζει για την παραγωγή έντυπου, ψηφιακού ή οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού, καθώς και για τη σήμανση της περιοχής, συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων φορέων με ομιλίες, παρουσιάσεις και ενημερωτικό υλικό, ενώ διοργανώνει ετησίως περίπου δώδεκα εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών η Γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η Γιορτή Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης, η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού και η Οικογιορτή Νέας Αγαθούπολης.

Μία πολύ σημαντική ετήσια δράση είναι η εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών, κάθε άνοιξη, με καθαρισμούς σε τρία ή τέσσερα διαφορετικά σημεία του Εθνικού Πάρκου, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των δήμων, καθώς και συλλόγων ή οργανώσεων της περιοχής. Στόχος είναι αφενός να καθαριστούν τμήματα της προστατευόμενης περιοχής, αλλά –και είναι ίσως το σημαντικότερο- να περάσουμε το μήνυμα για τη ανάγκη προστασίας της περιοχής.

Καθώς οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν έναν διακριτό στόχο επικοινωνίας για το Φορέα Διαχείρισης, κατά καιρούς πραγματοποιούμε συναντήσεις/εκδηλώσεις που απευθύνονται στους κατοίκους της περιοχής. Έχουμε πραγματοποιήσει τέτοιες συναντήσεις στη Χαλάστρα, στα Κύμινα, στη Γέφυρα, στη Μεθώνη, στη Νέα Αγαθούπολη.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ο Φορέας Διαχείρισης υποδέχεται για ενημέρωση και ξεναγήσεις στην προστατευόμενη περιοχή περίπου 2.500 μαθητές ετησίως, αλλά και ομάδες, συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την περιοχή.

Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει σε εκθέσεις, από κοινού με τους άλλους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας: στην έκθεση τουρισμού Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο Birdfair, τη μεγαλύτερη έκθεση ορνιθοπαρατήρησης στον κόσμο που πραγματοποιείται στη βρετανικό υγρότοπο του Rutland.

Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ενημέρωσης περιλαμβάνεται ακόμη: η επικοινωνία με τους δημοσιογράφους και η αποστολή Δελτίων Τύπου, η αποστολή υλικού σε άλλους ενδιαφερόμενους (πχ. σχολεία και άλλοι φορείς), καθώς και η διαχείριση και ανανέωση της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter, Instagram).

Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε το 2015 έρευνα κοινής γνώμης σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ.

Εκτύπωση άρθρου