Περιθαλψη αγριων ζωων

Κατά την επίσκεψή μας στο Εθνικό Πάρκο είναι πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε ένα τραυματισμένο ή αδύναμο ζώο, είτε πρόκειται για κάποιο πουλί, είτε για κάποιο είδος θηλαστικού (πχ. αλεπού, σκαντζόχοιρος).

Περίθαλψη σαΐνι

Πολλά ζώα πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων ή δηλητηριάσεων από παράνομες φόλες. Ως προς τα πουλιά, συχνά τραυματίζονται κατά την περίοδο του κυνηγιού, ακόμη και αν πρόκειται για είδη που δεν καταναλώνονται, ή μπορεί να εξαντληθούν κατά το μακρινό ταξίδι της μετανάστευσης. Ερωδιοί, πελεκάνοι, γλάροι, γερακίνες και άλλα αρπακτικά είναι μεταξύ των πουλιών που είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν τη βοήθειά σας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα συνεργάζεται με τη Δράση για την Άγρια Ζωή για την περίθαλψη των άγριων ζώων που βρίσκονται τραυματισμένα στην περιοχή ευθύνης του.  Η Δράση για την Άγρια Ζωή είναι μία εθελοντική οργάνωση που υποδέχεται τραυματισμένα άγρια ζώα και τα περιθάλπει μέχρι να αναρρώσουν και να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. H περίθαλψη γίνεται στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στο Καλοχώρι. Αν κριθεί απαραίτητο, τα πιο σοβαρά περιστατικά, μεταφέρονται στην Αίγινα, όπου βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός περίθαλψης του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ).

Αφού ολοκληρωθεί η περίθαλψη, τα ζώα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

απελευθέρωση πουλιών Oct 2014

Απελευθέρωση πουλιών στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού

Σε περίπτωση που βρείτε ένα τραυματισμένο απευθυνθείτε στη Δράση για την Άγρια Ζωή, στο τηλ. 6979 914852. Ιστοσελίδα: http://drasi-agriazoi.gr

 

Οι πρώτες κινήσεις μου:

  • Μην κρατάτε το ζώο στα χέρια σας παραπάνω από όσο χρειάζεται. Βάλτε το σε ένα ευρύχωρο χαρτόκουτο, στο οποίο έχετε ανοίξει πολλές μικρές τρύπες και έχετε στρώσει εφημερίδες στον πάτο. Τοποθετείστε το κουτί σε ένα ήσυχο, ζεστό και σκοτεινό δωμάτιο.
  • Αν το ζώο έχει επικίνδυνα νύχια, δόντια ή ράμφος, πιάστε το με γάντια, αφού σκεπάσετε το κεφάλι του με πανί ή πετσέτα.
  • Σηκώνετε όλα τα ζώα απαλά και προσεκτικά για να μη χειροτερέψουν τα τραύματά τους.
  • Αποφύγετε άσκοπη επαφή του ζώου με άλλα κατοικίδια.
  • Μην του δώσετε τίποτα να φάει ή να πιει πριν επικοινωνήσετε με τη Δράση για την Άγρια Ζωή.
  • Επικοινωνήστε το συντομότερο. Τα λεπτά της ώρα έχουν σημασία για την ανάρρωσή του.

Εάν θέλετε να συνεισφέρετε οικονομικά στις προσπάθειες των εθελοντών της Δράσης για την Άγρια Ζωή, υπάρχει ο εξής λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς: 5211049919564

 

Εκτύπωση άρθρου