Κιτρινη διαδρομη

Χαλάστρα – Καλύβες μυδοκαλλιεργητών Χαλάστρας – Φάρος Αξιού – «Δάνειο»

  • Απόσταση: 24 χλμ.
  • Διάρκεια διαδρομής με όχημα: 1 ώρα και 20 λεπτά

 

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές διαδρομές του Εθνικού Πάρκου που διασχίζει τους ορυζώνες, περνά μπροστά από τις «φωτογενείς» καλύβες των μυδοκαλλιεργητών και φτάνει ως το παρατηρητήριο πουλιών του Δέλτα Αξιού.

Οι ορυζώνες

Στον κόμβο της Χαλάστρας, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, θα εντοπίσετε την είσοδο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με προορισμό το ανατολικό τμήμα του Δέλτα Αξιού. Το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, η λεγόμενη «Γ’ Ζώνη» του Εθνικού Πάρκου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούνται από ορυζώνες. Οι ορυζώνες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία και οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Καλύπτουν περίπου 100.000 από τα 338.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασής του.

Αξίζει να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή στο τέλος της άνοιξης για να δείτε το τοπίο με τους ορυζώνες πλημμυρισμένους, όταν τα χωράφια γεμίζουν με νερό για να υποδεχτούν το σπόρο. Οι ορυζώνες είναι πολύ σημαντικοί για τον άνθρωπο, αφού προσφέρουν το πολύτιμο και θρεπτικό ρύζι, αλλά και για τα ζώα και τα πουλιά της περιοχής, καθώς τους προσφέρουν άφθονη τροφή κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, την εποχή δηλαδή που τη χρειάζονται περισσότερο.

DSC_1064

Πορφυροτσικνιάς αναζητά τροφή στα ρυζοχώραφα της Χαλάστρας Λία Παπαδράγκα

Θα δείτε πολύ συχνά ερωδιούς, πελαργούς, μελανοκέφαλους γλάρους αλλά και χαλκόκοτες να τρέφονται στα χωράφια, ενώ πάνω από τους καλαμώνες των καναλέτων καιροφυλακτούν καλαμόκιρκοι, γερακίνες, σαΐνια και άλλα αρπακτικά, προκειμένου να εντοπίσουν τη λεία τους: μικρά φίδια, βατράχια και ποντίκια.

Οι μυδοκαλλιέργειες

Φτάνοντας στη θάλασσα θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και πιο κάτω τις χαρακτηριστικές ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών. Το 2004 τα κτίσματα αυτά αντικατέστησαν παλιότερα «άναρχα» και αυθαίρετα κτίσματα και χρησιμεύουν στους μυδοκαλλιεργητές για δουλειά, ξεκούραση και αποθήκευση εργαλείων. Η περιοχή ονομάζεται όρμος Καβούρα και εδώ «χτυπά η καρδιά» της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αφού εδώ λειτουργούν τα περισσότερα μυδοτροφεία στη χώρα. Παρατηρήστε τους ψαράδες και τους μυδοκαλλιεργητές εν ώρα εργασίας, αλλά και τους «επαγγελματίες» του είδους κορμοράνους και λαγγόνες που λιάζουν τα τεντωμένα φτερά τους, ενώ κάθονται σε κάποιο ξύλο για να τα στεγνώσουν μετά από το υποβρύχιο ψάρεμα.

μυδοκαλλιέργειες Χαλάστρας - Λία Παπαδράγκα

Μυδοκαλλιέργειες Χαλάστρας Λία Παπαδράγκα

Με την πόλη της Θεσσαλονίκης στα αριστερά σας, συνεχίστε στο παράκτιο τμήμα μέχρι το ξύλινο παρατηρητήριο, από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στο δέλτα του Αξιού.

Το Δάνειο

Στην επιστροφή συνεχίσετε βόρεια, ξανά προς την εθνική οδό και οδηγήστε παράλληλα με το ανάχωμα, κατά μήκος του καναλιού που λέγεται Δάνειο. Ανοίξτε, αν χρειαστεί, και ξανακλείστε τις αυτοσχέδιες πύλες που έχουν τοποθετήσει στο δρόμο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ανοίξτε, αν χρειαστεί, και ξανακλείστε τις αυτοσχέδιες πύλες που έχουν τοποθετήσει στο δρόμο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Τα γλυκά νερά του καναλιού φιλοξενούν χαλκόκοτες, ερωδιούς, χουλιαρομύτες, πρασινοκέφαλες πάπιες, καθώς και τις σπάνιες βαλτόπαπιες. Εδώ είναι η καλύτερή σας ευκαιρία να δείτε ανάμεσα στα καλάμια ή μέσα στο κανάλι τον μυοκάστορα, ένα αρκετά μεγάλο υδρόβιο θηλαστικό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική.

Μυοκάστορας_Αγοραστός Παπατσάνης

Μυοκάστορας στο Δάνειο Αγοραστός Παπατσάνης

Tips

  • Ανεβείτε στο ξύλινο παρατηρητήριο στο «Δάνειο» για να προσανατολιστείτε και να ρίξετε μία πανοραμική ματιά στην ανατολική κοίτη του Αξιού και στο Δέλτα.
  • Ζητείστε από κάποιον ψαρά ή μυδοκαλλιεργητή μερικές πληροφορίες για την καλλιέργεια του μυδιού Mytilus galloprovincialis, που, χάρη στα θρεπτικά υλικά που φέρνουν τα ποτάμια, μεγαλώνει εδώ με ταχύτητες ρεκόρ.
  • Αν βρεθείτε στο Δέλτα Αξιού τέλος καλοκαιριού ή φθινόπωρο προσέξτε το «κόκκινο χαλί» που στρώνουν στον υγρότοπο οι αρμυρήθρες που αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους.
  • Κάντε μία στάση στο χωριό Χαλάστρα που είναι φημισμένο για τις ψαροταβέρνες του.
Εκτύπωση άρθρου