3.564 πελεκάνοι στους υγροτόπους της χώρας μας!

08/07/2013Νέα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλαδική Απογραφή Πελεκάνων σε 30 υγρότοπους της χώρας. Η δράση αυτή αποτέλεσε μια πρωτοβουλία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) κι αφορούσε στην απογραφή των δύο ειδών πελεκάνων: του παγκοσμίως απειλούμενου με εξαφάνισηαργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του ροδοπελεκάνου(Pelecanus onocrotalus), ειδών που απαντώνται και φωλιάζουν στην Ελλάδα.

Η απογραφή έγινε σε συνεργασία με δέκα από τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Φ.Δ. Δέλτα Έβρου, Φ.Δ. Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Φ.Δ. Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, Φ.Δ. Λίμνης Κερκίνης, Φ.Δ. Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, Φ.Δ. Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού, Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Συνολικά στην καταγραφή συμμετείχαν περισσότερα από 40 άτομα, στελέχη των Φορέων Διαχείρισης, μέλη των δύο ΜΚΟ και εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές.

Στόχος της απογραφής ήταν να καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός πελεκάνων που χρησιμοποιεί τους Υγρότοπους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Τα δεδομένα που προέκυψαν συμβάλλουν στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης των πελεκάνων της χώρας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση του αργυροπελεκάνου.

Πρόκειται για ένα είδος διεθνούς ενδιαφέροντος για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί στη Λίμνη Μικρή Πρέσπα τη μεγαλύτερη αποικία του είδους στον κόσμο(περίπου 1200 ζευγάρια) και σε εθνικό επίπεδο πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού!

Συνολικά καταγράφηκαν 3564 Αργυροπελεκάνοι σε 16 Υγρότοπους της χώρας και 684 ροδοπελεκάνοι σε εννέα υγρότοπους, ενώ παρουσία και των δύο ειδών καταγράφηκε σε οκτώ από τους 30 υγρότοπους στους οποίους πραγματοποιήθηκε η απογραφή. Κεντρική σημασία στην προστασία και διατήρηση των δύο ειδών έχουν οι υγρότοποι όπου αυτά αναπαράγονται (Λίμνη Μικρή Πρέσπα, Υγρότοποι Αμβρακικού, Λίμνη Κερκίνη, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Ταμιευτήρας Κάρλας) κι όπου, ως αναμενόταν, καταγράφηκαν σημαντικοί αριθμοί.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην πιο πρόσφατα εγκαθιδρυμένη αποικία του αργυροπελεκάνου, αυτήν στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Η περιοχή έχει ήδη μεγάλη σημασία για τους αργυροπελεκάνους, αλλά η διατήρηση της αναπαραγωγής τους εκεί θα εξασφαλιστεί μόνο όταν αποκατασταθεί πλήρως και όπως πρέπει το υγροτοπικό κομμάτι της λίμνης καθώς σε λίγους μήνες η υφιστάμενη νησίδα φωλιάσματος θα πάψει να υπάρχει λόγω της ανόδου της στάθμης.

Συγχρόνως, η απογραφή αποκάλυψε τον πολύ σημαντικό ρόλο κάποιων υγροτόπων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως τόποι διατροφής και κουρνιάσματος από μεγάλο αριθμό πελεκάνων. Οι υγρότοποι αυτοί βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τους τόπους αναπαραγωγής και συμβάλλουν καταλυτικά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών τροφής κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

Τέτοιοι είναι οι λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας – Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα και ο ταμιευτήρας Πολυφύτου, η λίμνη Βόλβη στην Κεντρική Μακεδονία και οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου και Προκόπου στη Δυτική Πελοπόννησο. Παράλληλα, οι Υγρότοποι αυτοί αποτελούν ασφαλείς και πλούσιες σε τροφή περιοχές που εξασφαλίζουν τη διαβίωση και των μη αναπαραγόμενων ατόμων. Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς πιθανώς να αποτελέσουν και μελλοντικούς τόπους φωλιάσματος για τα δύο είδη.

Από την πρώτη Πανελλαδική Απογραφή Πελεκάνων αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη γιαολοκληρωμένη προστασία και σωστή διαχείριση του συνόλου των Υγροτόπων της χώρας, αυτών των πολύ παραγωγικών και πλούσιων σε βιοποικιλότητα οικοσυστημάτων που προσφέρουν αναρίθμητα αγαθά και υπηρεσίες στον άνθρωπο! Όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς και ΜΚΟ προσβλέπουν στην επανάληψη της απογραφής και τα επόμενα χρόνια.

Εκτύπωση άρθρου