Καταγραφή γλάρων και γλαρονών στα Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα

16/07/2013Νέα

Τις αποικίες των χιλιάδων γλάρων και γλαρονιών που φωλιάζουν στα δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα μελέτησαν οι βιολόγοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, σε κοινή εξόρμηση με τον ορνιθολόγο Σάββα Καζαντζίδη, αναπληρωτή ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, ο οποίος είναι και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και με το μέλος της Δράσης για την Άγρια Ζωή, Φιλώτα Πάσσιο.

Η «εξόρμηση» έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν μία «δυνατή» εμπειρία, καθώς επί πολλές ώρες παρατηρήσαμε τις αποικίες και μετρήσαμε τους πληθυσμούς στις νησίδες των Δέλτα των δύο ποταμών, όπου φωλιάζουν μελανοκέφαλοι και λεπτόραμφοι γλάροι, χειμωνογλάρονα, ποταμογλάρονα, γελογλάρονα και νανογλάρονα, πολύ σημαντικά είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας.

Τα Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές φωλιάσματος των συγκεκριμένων ειδών, και μάλιστα είναι η μόνη περιοχή όπου φωλιάζουν οι λεπτόραμφοι γλάροι.
Η παρατήρηση επεφύλαξε και μία έκπληξη, την καταγραφή τριών καρατζάδων (είδος γλαρονιού), που είναι πουλιά αρκετά σπάνια για την εποχή αυτή. Οι καρατζάδες περνούν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της μετανάστευσης (άνοιξη και φθινόπωρο).

Εκτύπωση άρθρου