Αλιείς και φορείς για την προστασία των ψαριών του Αξιού

30/04/2014Νέα

Στη δημιουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου κατά της παράνομης αλιείας στον Αξιό ποταμό προχωρούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Τμήματα Αλιείας και Εσωτερικών Υδάτων), ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, η Αστυνομία και το Δασαρχείο, με στόχο να προστατευτούν τα πολύτιμα ιχθυαποθέματα του ποταμού.

Αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Απριλίου στα Κουφάλια, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των αλιέων –ερασιτεχνών και επαγγελματιών– σχετικά με την απαγόρευση αλιείας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής και τους κανόνες άσκησης αλιείας στο ποτάμι.

Σημειώνεται ότι από την Δευτέρα 14 Απριλίου έως και τις 26 Μαΐου ισχύει απαγόρευση αλιείας, προκειμένου να δοθεί στα ψάρια η δυνατότητα να γεννήσουν τα αβγά τους. Η τήρηση της απαγόρευσης αυτή είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των πληθυσμών. Στη φάση της αναπαραγωγής τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και εύκολα να πιαστούν, καθώς βγαίνουν στα ρηχά νερά για να αποθέσουν τα αβγά τους. «Αν ενοχλήσουμε τα ψάρια αυτή την εποχή χάνουμε την επόμενη γενιά», τόνισε η κυρία Λίτσα Ψαλτοπούλου, επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικών Υδάτων.

Όσον αφορά τους ερασιτέχνες αλιείς, διευκρινίστηκε ότι τον υπόλοιπο χρόνο επιτρέπεται η αλιεία μόνο από στεριά, μόνο με τη χρήση πετονιάς. Η επιτρεπόμενη ποσότητα είναι δύο κιλά ή έως τρία ψάρια. Το πρόβλημα της λαθραλιείας στον Αξιό είναι πολύ σοβαρό, καθώς  εκατοντάδες κιλά ψαριών βγαίνουν παράνομα από το ποτάμι και διατίθενται στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί κάποιων ειδών όπως  η μπριάνα, η μαλαμίδα και η τσιπουρίτσα έχουν μειωθεί δραματικά. Το δε χέλι έχει σχεδόν εξαφανιστεί, γεγονός που συνδέεται και με τη λειτουργία των φραγμάτων στον ποταμό.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, του Δήμου Χαλκηδόνος, της Αστυνομίας, του Δασαρχείου, οι ψαράδες της περιοχής προσφέρθηκαν να συνδράμουν εθελοντικά στα συνεργεία ελέγχου συνεισφέροντας με τα πλωτά μέσα τους.

Εκτύπωση άρθρου