Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

logo_wwd

Με τους μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας γιόρτασε σήμερα το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη νέα ενημερωτική έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, ενημερώθηκαν για το Εθνικό Πάρκο παρακολουθώντας το σχετικό ντοκιμαντέρ, ενώ έπαιξαν περιβαλλοντικά παιχνίδια με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Παγκοσμια Ημερα Υγροτοπων_2016_1Παγκόσμια Ημερα Υγροτοπων_2Παγκοσσμια Ημερα Υγροτοπων_2016_3Παγκοσμιαη Ημερα υροτοπων_2016_4

Η 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, υπό το συντονισμό της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους. Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Υγρότοποι για το μέλλον μας – Αειφορικός βιοπορισμός» και πραγματεύεται τη δυνατότητα –και την ανάγκη- οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά με τους υγροτόπους επωφελούμενοι από τα αγαθά που προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα διαφυλάττοντάς τους και για τις μελλοντικές γενιές.

Όλοι μας εξαρτόμαστε από τους υγροτόπους για να εξασφαλίσουμε νερό για τις καθημερινές μας ανάγκες, ωστόσο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τους υγροτόπους για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους με επαγγελματικές ασχολίες όπως το ψάρεμα, η καλλιέργεια του ρυζιού, η πώληση νερού και ο τουρισμός. Για τους ανθρώπους αυτούς οι υγιείς υγρότοποι είναι ουσιαστικής σημασίας για το βιοπορισμό τους και ζωτικοί για την ευημερία τους. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, καθώς εδώ παράγεται περίπου το 80% τόσο του ρυζιού, όσο και των μυδιών της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι παράκτιοι, οι θαλάσσιοι και οι υγρότοποι εσωτερικών υδάτων μειώνονται με γοργούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1900 έως σήμερα έχει εξαφανιστεί σχεδόν τον 65% των υγροτόπων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σύμβασης Ραμσάρ, ενώ η πορεία υποβάθμισης και απώλειας υγροτόπων συνεχίζεται.

Φωτογραφικός διαγωνισμός για νέους

Σημειώνουμε ότι από τις 2 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου η Σύμβαση Ραμσάρ θα πραγματοποιήσει  μέσω της ιστοσελίδας της διαγωνισμό φωτογραφίας για νέους από 15 ως 24 ετών με θέμα «Άνθρωποι που κερδίζουν το εισόδημά τους στους υγροτόπους». Ο νικητής του διαγωνισμού θα κερδίσει αεροπορικό εισιτήριο για να επισκεφθεί έναν από τους παγκοσμίας φήμης υγρότοπους του κόσμου. Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού δίνει πολλά θέματα και αφορμές για φωτογράφιση! Εκμεταλλευτείτε τα!

 

 

Εκτύπωση άρθρου