Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών 2017

27/01/2017Νέα

Υπό καλές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκαν στις 21 Ιανουαρίου οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού. Στις καταμετρήσεις συμμετείχαν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού και εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, οι οποίοι στη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήσαν τις καταγραφές των πληθυσμών των πουλιών στο Δέλτα του ποταμού Αξιού, στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, στο Δέλτα του Αλιάκμονα, στην Αγαθούπολη και στη Λιμνοθάλασσα Αλυκών Κίτρους.

Φέτος καταγράφηκαν μειωμένοι πληθυσμοί πουλιών, γεγονός που αποδίδεται στην κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, το ενδιαφέρον ήταν ότι εκτός των συνηθισμένων υδρόβιων που συναντάμε στην περιοχή, υπήρξαν και σημαντικές καταγραφές σπάνιων για την περιοχή ειδών, όπως ήταν οι δύο κοκκινόχηνες. Πρόκειται για πολύ σπάνιους χειμερινούς επισκέπτες, πουλιά που διαχειμάζουν σε βαλκανικές χώρες, τα οποία, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ταξίδεψαν πιο νότια και εντοπίστηκαν στην περιοχή του Αξιού.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

 

Εκτύπωση άρθρου