Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Με τους μαθητές της E’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σίνδου  γιόρτασε σήμερα το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη νέα ενημερωτική έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, ενημερώθηκαν για το Εθνικό Πάρκο και για την σημασία εορτασμού της σημερινής ημέρας. Eπίσης, τα παιδιά μαζί με το προσωπικό και τους δασκάλους τους  έφτιαξαν χειροτεχνίες και ζωγράφισαν τις δικές  τους αφίσες.

Η 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, υπό το συντονισμό της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους. Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Υγρότοποι και η συμβολή τους στη μείωση κινδύνων από φυσικές καταστροφές» και πραγματεύεται το ρόλο των υγροτόπων ως «προστάτες» των περιοχών μετά από φυσικούς κινδύνους και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών.

Η συχνότητα εμφάνισης των φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, κυκλώνες, ξηρασίες, στον πλανήτη υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 35 χρόνια, και αυτό οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή. Οι υγρότοποι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από τις καταστροφές και λειτουργούν ως φυσικοί ρυθμιστές. Για παράδειγμα οι παράκτιοι υγρότοποι προστατεύουν από τη διάβρωση, ενώ οι εσωτερικοί υγρότοποι λειτουργούν ως σφουγγάρια που απορροφούν την περίσσεια νερού, μειώνοντας την ένταση των πλημμυρών. Με τη σωστή διαχείριση οι υγρότοποι μπορούν να βοηθήσουν τις κοινωνίες να γίνουν πιο ανθεκτικές και πιο αποτελεσματικές απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

 

Εκτύπωση άρθρου