«Καμένη γη» άφησαν στις αμμοθίνες της Αλυκής Κίτρους

09/05/2017Νέα


Καταστροφή σημαντικής έκτασης των αμμοθινών της παραλίας Αλυκής Κίτρους, λόγω φωτιάς, διαπίστωσε πρόσφατα το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης στη διάρκεια δράσης παρακολούθησης των ειδών της περιοχής. Όπως φαίνεται, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε απορρίμματα προκαλώντας βλάβες στο ευαίσθητο οικοσύστημα, σε μία έκταση 550 τμ. Εξαιτίας της ενέργειας αυτής καταστράφηκε πολύτιμη αμμόφιλη βλάστηση, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία και στη διατήρηση της ακτογραμμής ως σταθερό όριο ξηράς και θάλασσας.

Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη -ανήκει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000- καθώς φιλοξενεί σημαντικά είδη φυτών και ζώων, μεταξύ των οποίων και τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της χερσαίας μεσογειακής χελώνας Testudo hermanni στην Ευρώπη.


Η φωτιά των απορριμμάτων δεν αποτελεί αποδεκτή ούτε επιτρεπτή πρακτική σε τέτοιου είδους περιοχές. Παρακαλείται όποιος έχει πληροφορίες για τα αίτια της δράσης αυτής να επικοινωνήσει με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα στο τηλ. 2310 794811.

Η αμμόφιλη βλάστηση της αμμοθινικής ζώνης

Είδη όπως  η ρόκα της θάλασσας Cakile maritima και η βιολέτα του γιαλού Matthiola tricuspidata φύονται στα πρώτα μέτρα της παραλίας εκμεταλλευόμενα τα θρεπτικά συστατικά από την αποικοδόμηση των μακροφυκών που ξεβράζονται εκεί. Η ψάθα Ammophila arenaria, που απαντά στην αμέσως επόμενη ζώνη και είναι προσαρμοσμένη στα ακραία, χαλαρά και άνυδρα αμμώδη περιβάλλοντα, συμβάλλει στη διατήρηση της συνοχής των κόκκων της άμμου γιατί διαθέτει ριζώματα που αγκυρώνουν στην άμμο τα νεαρά φυτά και παράγουν νέους βλαστούς γύρω από το γονικό φυτό∙ όσο συσσωρεύεται άμμος, λόγω του χειμέριου κύματος και των ανέμων, τόσο επιμηκύνονται οι βλαστοί και αναπτύσσονται συνεχώς κατακόρυφα ριζώματα σχηματίζοντας τελικά πυκνούς θυσάνους που σταθεροποιούν τις αμμοθίνες. Η αμμοθινική βλάστηση και τα διάσπαρτα βούρλα αποτελούν ιδανικό ενδιαίτημα για τις χελώνες της περιοχής (Μεσογειακή και Ελληνική), τις σαύρες και τα διάφορα έντομα (πεταλούδες, κολεόπτερα κλπ.).

 

Εκτύπωση άρθρου