Ολοκληρώθηκαν και φέτος οι καταμετρήσεις των πελαργοφωλιών

13/07/2017Νέα

Ολοκληρώθηκε και φέτος η καταμέτρηση των πελαργοφωλιών στους οικισμούς πέριξ της προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού και τα ευχάριστα νέα έρχονται από το χωριό Άσπρος στο νομό Κιλκίς. Στον Άσπρο, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα κατέγραψε 17 ενεργές φωλιές, αλλά και διπλάσιους νεοσσούς σε σχέση με πέρσι. Τα νεαρά πελαργάκια του Άσπρου φτάσανε τα 42!

Αντιθέτως, το Κλειδί έχασε δυστυχώς πολλές από τις ενεργές φωλιές του, που από 21 μειώθηκαν σε 12. Το Αιγίνιο, πάντως, διατήρησε τις 39 κατοικημένες φωλιές –στις οποίες μετρήθηκαν 100 νεοσσοί-, διατηρώντας παράλληλα και τον τίτλο του χωριού με τα περισσότερα ζευγάρια και νεοσσούς πελαργών σε όλη την Ελλάδα!

Συνολικά, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης κατέγραψε 120 ενεργές φωλιές, με 304 νεοσσούς, σε 33 οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην προστατευόμενη περιοχή, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Κιλκίς.

Τώρα πλέον τα μικρά πελαργάκια δοκιμάζουν τα φτερά τους και ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες τους πτήσεις. Η προσπάθειά τους αυτή σίγουρα θα είναι κοπιώδης και αγωνιώδης, αλλά θα πρέπει να καταφέρουν να πετάξουν, έτσι ώστε στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους και να ξεκινήσουν το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι ως το νότο της Αφρικής.

Εκτύπωση άρθρου