Δύο σπάνιες χαμωτίδες στις Αλυκές Κίτρους

19/01/2018Νέα

Δύο χαμωτίδες, είδος εξαιρετικά σπάνιο για την Ελλάδα, εντοπίστηκαν στα μέσα Ιανουαρίου στην περιοχή των Αλυκών Κίτρους. Παλιότερα η χαμωτίδα φώλιαζε στη βόρεια Ελλάδα. Όσον αφορά την περιοχή μας, η βιβλιογραφία αναφέρει ότι υπήρξαν ενδείξεις φωλιάσματος στην περιοχή του Κιλκίς στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ωστόσο, η εντατικοποίηση της γεωργίας στους βιοτόπους του πουλιού και η κλιμάκωση του κυνηγιού ουσιαστικά εκδίωξαν το πουλί αυτό, το οποίο πλέον το βλέπουμε μόνο σποραδικά το χειμώνα, ή κατά τη μετανάστευση, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας αναφέρεται ως «κρισίμως κινδυνεύον, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται ως «τρωτό» είδος.

Εξάλλου, εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει εξαφανιστεί και ο κεντρικός ευρωπαϊκός πληθυσμός του είδους που κάποτε αναπαραγόταν στα λιβάδια της Ουγγαρίας.

Πουλί της ανοιχτής πεδιάδας, η χαμωτίδα Tetrax tetrax, αναζητά περιοχές με ψηλή βλάστηση για να μπορεί να κρύβεται. Αναπαράγεται στη νότια Ευρώπη και στη δυτική και την κεντρική Ασία. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο, τα αρσενικά αποκτούν έναν χαρακτηριστικό ασπρόμαυρo δακτύλιο στο λαιμό και κάνουν επιδείξεις για να προσελκύσουν το θηλυκό, οι οποίες περιλαμβάνουν χτύπημα ποδιών και τίναγμα φτερούγων με μικρό άλμα στον αέρα.

 

Χαμωτίδα στις Αλυκές Κίτρους Χάρης Κουρουζίδης

Χαμωτίδες Θωμάς Νικολόπουλος

Χαμωτίδες Θωμάς Νικολόπουλος

Εκτύπωση άρθρου