Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών

24/01/2018Νέα

Με τη συμμετοχή εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Δράσης για την Άγρια Ζωή και μελών του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, σε καλές σχετικά καιρικές συνθήκες, οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδροβίων πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε από 18 συνολικά άτομα που, σε πέντε διαφορετικές ομάδες, κάλυψαν τις εκβολές του Γαλλικού και το Δενδροπόταμο, την παράκτια ζώνη Γαλλικού-Αξιού και τις ανατολικές εκβολές του Αξιού, τις δυτικές εκβολές του Αξιού, το Λουδία, το ανατολικό ανάχωμα Αλιάκμονα, τον υγρότοπο Νέας Αγαθούπολης και το δυτικό ανάχωμα του Αλιάκμονα, καθώς και τις Αλυκές Κίτρους.

Οι καταγραφείς είδαν εκατοντάδες πάπιες, όπως σφυριχτάρια και βαρβάρες, περισσότερα από εκατό βουτηχτάρια (μαυροβουτηχτάρια και σκουφοβουτηχτάρια), φοινικόπτερα σε όλους τους σταθμούς καταμετρήσεων, δεκάδες βουβόκυκνους και μία μία μικρή ομάδα νανόκυκνων. Το ενδιαφέρον «έκλεψαν» ωστόσο τα αρπακτικά, όπως θαλασσαετοί, ψαραετοί, καθώς και στικταετοί που κουρνιάζουν στο Δέλτα του Αλιάκμονα.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς, αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες με τη συμμετοχή περίπου 15.000 καταμετρητών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εθελοντές. Στην Ελλάδα, φέτος συμμετείχαν στη δράση περισσότεροι από 150 εθελοντές, οι οποίοι κατέγραψαν τα πουλιά σε 200 υγροτόπους της χώρας.

Εκτύπωση άρθρου