Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: Παρουσίαση βιβλίου «Θεσσαλονίκη των νερών»

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Γιώργου Μπλιώνη και Μιχάλη Τρεμόπουλου «Η Θεσσαλονίκη των νερών» διοργανώνει στις 3 Φεβρουαρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Το βιβλίο καταγράφει τους χειμάρρους και τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, πίσω από αυτή τη γενική περιγραφή κρύβεται ένα τεράστιο εγχείρημα να διερευνηθεί η ιστορία της πόλης με όρους γεωγραφικούς, οικολογικούς και ιστορικούς.

Η έρευνα και το περιεχόμενο του βιβλίου αφορούν σε σημαντικό βαθμό την περιοχή του κάμπου της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα εκτείνεται το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Έτσι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συγγραφέας και Δόκτωρ Βιολογίας/Οικολογίας Γιώργος Μπλιώνης θα μιλήσει με επίκεντρο την διαχρονική σχέση των εκβολών των ποταμών Αξιός και Γαλλικός με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους χειμάρρους και τις βαλτώδεις εκτάσεις έξω από τα δυτικά τείχη.

Χάρτης του κάμπου της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού Κόλπου με τα σχεδιαζόμενα υδραυλικά έργα της Foundation Company.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει από την περίοδο που ο Θερμαϊκός κόλπος έφτανε μέχρι την Πέλλα. Θα γίνει αναφορά στις σταδιακές προσχώσεις που άφησαν μόνο ένα πλεύσιμο δίαυλο και θα συνδεθεί το υδατικό καθεστώς της περιοχής με την απόφαση του Κάσσανδρου να χωροθετήσει το νέο λιμάνι του Θερμαϊκού.

Ο συγγραφέας θα μιλήσει επίσης για τη διαμόρφωση της λίμνης των Γιαννιτσών και τα «μυστικά του Βάλτου», για τη «Μπάρα», την ελονοσία και τα έργα εκτροπής χειμάρρων των Ανατολικών Σιδηροδρόμων, τους οικισμούς πυροπαθών, τα έργα της Foundation κατά τη δεκαετία του 1920, καθώς και για την ισοπέδωση όλων των χειμάρρων που έγινε μεταπολεμικά.

Παρουσίαση για την Ημέρα Υγροτόπων

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση από το Φ.Δ.Π.Π. Θερμαϊκού Κόλπου με τίτλο «Υγρότοποι και Κλιματική Αλλαγή», που είναι και το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, όπως ορίστηκε από τη Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ. «Δεν είμαστε ανίσχυροι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής» είναι το φετινό μότο του εορτασμού, καθώς οι υγρότοποι αποτελούν ισχυρά αναχώματα στην προσπάθεια για προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή3 Φεβρουαρίου, στις 11:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας «Δημήτριος Κυριάκου Χαντές», με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα.

Εκτύπωση άρθρου