Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019

04/02/2019Νέα

Η διαχρονική σχέση των εκβολών των ποταμών Αξιός και Γαλλικός, με την πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν το επίκεντρο της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Γιώργου Μπλιώνη και Μιχάλη Τρεμόπουλου «Η Θεσσαλονίκη των νερών».

Η παρουσίαση, από τον συγγραφέα και διδάκτορα Βιολογίας/Οικολογίας Γιώργο Μπλιώνη, ξεκίνησε από την περίοδο που ο Θερμαϊκός κόλπος έφτανε μέχρι την Πέλλα. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις σταδιακές προσχώσεις που οδήγησαν τον Κάσσανδρο στην απόφαση να χωροθετήσει το νέο λιμάνι του Θερμαϊκού. Ο συγγραφέας μίλησε επίσης για τη διαμόρφωση της λίμνης των Γιαννιτσών και τα «μυστικά του Βάλτου», για τη «Μπάρα», την ελονοσία και τα έργα εκτροπής χειμάρρων των Ανατολικών Σιδηροδρόμων, τα έργα της Foundation κατά τη δεκαετία του 1920, καθώς και για την ισοπέδωση όλων των χειμάρρων που έγινε μεταπολεμικά.

Παρουσίαση για την Ημέρα Υγροτόπων

Τα τελευταία 35 χρόνια οι φυσικές καταστροφές έχουν διπλασιαστεί, ενώ από το 2001 και μετά καταγράφηκαν τα 17 από τα 18 πιο θερμά καλοκαίρια στον πλανήτη, ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Φορέα Διαχείρισης, Λία Παπαδράγκα, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση σχετικά με το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων που ήταν «Υγρότοποι και κλιματική αλλαγή».

Σε περίπτωση που γίνουν πραγματικότητα τα σενάρια για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 ºC σε σχέση με τα επίπεδα πριν την βιομηχανική εποχή, πολλές περιοχές της χώρας μας, και κυρίως αστικά κέντρα, θα βρεθούν κάτω από τη θάλασσα, όπως είπε, μεταξύ αυτών και το παράκτιο τμήμα Δέλτα Αξιού και η κοιλάδα του Αξιού.

Οι υγρότοποι αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά της κλιματικής αλλαγής, αφού απορροφούν και αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα βασικά αέρια που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, επίσης, μειώνουν την ένταση των πλημμυρών, ανακουφίζουν από τις ξηρασίες και προστατεύουν το παράκτιο μέτωπο. Γι αυτό άλλωστε και το σύνθημα για τη φετινή Παγκόσμια Περιβάλλοντος, όπως ορίστηκε από τη Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ ήταν «Δεν είμαστε ανίσχυροι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Για το λόγο αυτό οφείλουμε να προστατεύουμε τους υγροτόπους, να τους χρησιμοποιούμε με σύνεση και να προχωρούμε σε δράσεις αποκατάστασης, όπου αυτό είναι εφικτό.

Σημειώνεται ότι το υγροτοπικό σύστημα Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα είναι ένας από τους δέκα υγροτόπους της χώρας μας που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους.

Εκτύπωση άρθρου