Ενημέρωση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για το Θερμαϊκό Κόλπο

10/05/2019Νέα

Ενημέρωση για το Θερμαϊκό Κόλπο από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 προς την Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με πρόεδρο την κα Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλεύτρια Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενημέρωση έγινε από τον αναπληρωτή ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, Αθηνά Παναγιώτου, την κ. Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, και τον κ. Πέτρο Σαμαρά, καθηγητή Τεχνολογίας Νερού και Προστασίας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Ο κ. Φάμελλος είπε, μεταξύ των άλλων, ότι στόχος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, ως μετεξέλιξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, είναι να αποτελέσει το «κοινό τραπέζι», στο οποίο θα επιδιωχθεί η επίλυση των περιβαλλοντικών ζητημάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, με τη βοήθεια και της Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα συσταθεί προσεχώς ως ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα εργαλείο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ενέργειες που ολοκληρώνονται για την θεσμική και λειτουργική θωράκιση του Φορέα, όπως το Προεδρικό Διάταγμα για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού και η εκπόνηση της απαιτούμενης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. «Η επιτυχία και αποτελεσματικότητα του Φορέα είναι η αρχή μίας διαδικασίας επίλυσης των προβλημάτων και σαφώς αποτελεί ένα στοίχημα», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Η πρόεδρος του Φορέα, κ. Παναγιώτου παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τις πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού, όπως είναι η λειτουργία του λιμανιού, οι διασυνοριακοί ρύποι, η ανεξέλεγκτη εναπόθεση λυμάτων, τα στραγγίσματα της γεωργικής δραστηριότητας η ρύπανση από χειμάρρους και τάφρους, όπως η Τάφρος 66 και ο Δενδροπόταμος. Γνωστοποίησε, μεταξύ των άλλων, ότι προσεχώς θα κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης για την εξυγίανση και ανάπλαση της τάφρου των βυρσοδεψείων, ενώ θα επιδιωχθεί συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με το πρόβλημα των λεγόμενων διασυνοριακών ρύπων.

Η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, κ. Μαρία Μουστάκα, ενημέρωσε σχετικά με τα φαινόμενα ευτροφισμού και ερυθράς παλίρροιας που ταλαιπωρούν τον Θερμαϊκό, είτε με την εμφάνιση ορισμένων μεγάλων επεισοδίων, είτε με αρκετά συχνά μικρά επαναλαμβανόμενα φαινόμενα. Κατά το 90% των περιπτώσεων, όπως είπε, τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στον μικροοργανισμό noctiluca scintillans. Τόνισε την ανάγκη να ερευνηθούν συστηματικά οι λόγοι που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτού και άλλων βλαπτικών μικροοργανισμών και παρουσίασε τις ερευνητικές προσπάθειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο καθηγητής Τεχνολογίας Νερού και Προστασίας Περιβάλλοντος, κ. Πέτρος Σαμαράς, παρουσίασε μεταξύ των άλλων τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων που λειτουργεί η ΕΥΑΘ πέριξ του Θερμαϊκού Κόλπου. Παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Βιομηχανικής Περιοχής, είπε ότι μετά από έργα ανασυγκρότησης που πραγματοποιήθηκαν έχουν βελτιωθεί τα χαρακτηριστικά της εκροής, αν και παραμένουν αποκλίσεις ως προς συγκεκριμένες παραμέτρους, και κυρίως όσον αφορά το χρώμα. Ως προς τις εκροές αστικών λυμάτων στο Θερμαϊκό μέσω του Δενδροποτάμου, είπε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην καταστροφή μέρους του αγωγού κατά την κατασκευή του Κόμβου Κ-16 της περιφερειακής οδού. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, έως το τέλος του έτους θα γίνει η αποκατάσταση του αγωγού, ώστε τα λύματα να κατευθύνονται στην μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Παρέμβαση στη συζήτηση πραγματοποίησαν οι βουλευτές Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, Χαρούλα Καφαντάρη, Β’ Θεσσαλονίκης ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης,  και Γιάννης Δελής, Α’ Θεσσαλονίκης ΚΚΕ.

 

 

Εκτύπωση άρθρου