Εντυπωσιακές συγκεντρώσεις πουλιών στην Αλυκή Κίτρους

05/09/2019Νέα

Θαλασσοσφυριχτής Θάνος Καστρίτης

Περισσότερους από 400 θαλασσοσφυριχτές –ένα νούμερο πολύ εντυπωσιακό για το είδος αυτό- μέτρησε τις ημέρες αυτές το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης στη Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους στο πλαίσιο της παρακολούθησης των πουλιών, που το διάστημα αυτό προετοιμάζονται για την μετανάστευση.

Οι επιστήμονες του Φορέα έμειναν… να θαυμάζουν το θέαμα από την ποικιλία και τον αριθμό των πουλιών που συγκεντρώνονται αυτή την εποχή στη λιμνοθάλασσα από τους γειτονικούς υγροτόπους για να γίνουν ομάδες και να ξεκινήσουν μαζί το ταξίδι προς το νότο. Πέρα από το αξιοσημείωτο κοπαδάκι των θαλασσοσφυριχτών, ήταν εκεί μεγάλοι αριθμοί από νανοσκαλίδρες, τρύγγες, μεγάλες ομάδες ερωδιών, αβοκέτες και ένα μεγάλο πέρασμα από περίπου 70 χουλιαρομύτες.

Όλα αυτά τα πουλιά έρχονται στην περιοχή την άνοιξη για αναπαραγωγή και το χειμώνα κατεβαίνουν σε πιο θερμά μέρη, δίνοντας τη θέση τους σε άλλα είδη, πάπιες και αρπακτικά, που κατεβαίνουν από το βορρά για να ξεχειμωνιάσουν. Ήδη πάντως, έχουν λάβει θέση στη Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους εκατοντάδες νεοφερμένα φλαμίνγκο – και κυρίως νεαρά που γεννήθηκαν σε αποικίες άλλων μεσογειακών χωρών. Το προσωπικό του Φορέα μέτρησε 1.130 φλαμίνγκο!

Εκτύπωση άρθρου