Εκτεταμένη πυρκαγιά στην Αλυκή Κίτρους κατέστρεψε ενδιαιτήματα πουλιών

09/09/2019Νέα

Σημαντική καταστροφή οικοτόπων και ενδιαιτημάτων πουλιών προκάλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, στα νοτιοανατολικά της Λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, κάηκε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 (Ζώνες Ειδικής Προστασίας, Ειδική Ζώνη Διατήρησης), καθώς και του ΚΑΖ (Καταφύγιο Άγριας Ζωής). Πρόκειται  για εκτάσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους ανήκουν στους παράκτιους τύπους οικοτόπων «1420 Μεσογειακές και θερμοατλαντικές αλόφιλες λόχμες», και «2190 Υγρές κοιλότητες μεταξύ των θινών», σπάνιοι και πολύ εξειδικευμένοι οικότοποι, πολύτιμα ενδιαιτήματα υδρόβιων ειδών πανίδας, που συγκαταλέγονται στους πλέον απειλούμενους στη Μεσόγειο και η διατήρησή τους αποτελεί προτεραιότητα.

Μάλιστα, ένα μέρος της περιοχής που κάηκε αποτελούσε το ενδιαίτημα των προστατευόμενων ειδών γαλιάντρα, μικρογαλιάντρα και νεροχελίδονο, αν και –ευτυχώς- το διάστημα αυτό τα πουλιά έχουν ολοκληρώσει την αναπαραγωγή τους και μεταναστεύσει.

Τα πουλιά βεβαίως μπορούν να πετάξουν και να διαφύγουν από την φωτιά, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με πιο αργοκίνητα ζώα, όπως οι χερσαίες χελώνες που διαβιούν στην περιοχή (μεσογειακή χελώνα και ελληνική χελώνα). Κατά την αυτοψία, εντοπίσαμε επτά καμένες χελώνες.

Η πυροσβεστική ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς.

Παρακαλείσθε, σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά στην προστατευόμενη περιοχή, να καλείτε άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία στο 199.

 

Εκτύπωση άρθρου