371 νέα πελαργάκια θα ξεκινήσουν για την Αφρική από την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης

17/09/2019Νέα

 

Τριακόσια εβδομήντα ένα πελαργάκια ήταν η «σοδειά» της φετινής αναπαραγωγικής χρονιάς στους οικισμούς της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται πέριξ της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Το διάστημα αυτό οι πελαργοί, αφού έφτιαξαν τις φωλιές και τις οικογένειές τους, ετοιμάζουν τις… βαλίτσες τους για να επιστρέψουν στην Αφρική. Καθώς όμως έχουμε πλέον τα επίσημα στοιχεία από τις καταμετρήσεις φωλιών και νεοσσών που πραγματοποίησε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, ας δούμε πως τα πήγανε οι πελαργοί κατά την αναπαραγωγική περίοδο που ολοκληρώθηκε.

Φέτος, πραγματοποιήθηκαν καταμετρήσεις σε 45 οικισμούς πέντε νομών (Θεσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Πιερία), κατά τις οποίες καταγράφηκαν 156 ενεργές φωλιές με 371 νεοσσούς. Η προηγούμενη καταμέτρηση έγινε την άνοιξη του 2017, κατά την οποία καταγράφηκαν 120 ενεργές φωλιές, με 304 νεοσσούς, σε 33 οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην προστατευόμενη περιοχή, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Κιλκίς.

Πρωταθλητής το Αιγίνιο

Το χωριό Αιγίνιο στην Πιερία κρατάει και φέτος τα σκήπτρα ως προς τον αριθμό των πελαργών που φιλοξενεί, όσον αφορά την περιοχή μας, με 39 ενεργές φωλιές. Ακολουθούν το Κλειδί Ημαθίας, με 21 ενεργές φωλιές, και ο Άσπρος Κιλκίς με 18 φωλιές.

Η μετανάστευση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η μετανάστευση των πελαργών. Τα πουλιά, λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση τους, συναθροίζονται σε λιβάδια, κοντά σε τέλματα ή λίμνες, και από κει ξεκινούν όλα μαζί. Περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το ταξίδι της μετανάστευσης των πελαργών μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εκτύπωση άρθρου