Τι βρήκαμε σε 100 μ. παραλίας!

29/07/2020Νέα

Αυτές τις μέρες βρεθήκαμε στο παράκτιο τμήμα Λουδία-Αλμυραύλακα για να κάνουμε δειγματοληψία και καταγραφή των απορριμμάτων της παραλίας δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Όπως ήταν αναμενόμενο, βρήκαμε πολλά… καλούδια: μπουκάλια νερού, μπουκάλια απορρυπαντικών, περιέκτες χημικών, καπάκια, φελιζόλ, παπούτσια, σόλες παπουτσιών, γόπες τσιγάρων…

Αλλά ο κύριος όγκος των απορριμμάτων προέρχονται από την μυδοκαλλιέργεια. Μετρήσαμε περισσότερα από 200 δίχτυα και 300 κομμάτια σχοινιών!

Συνολικά, από μία έκταση μήκους 100 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων συγκεντρώσαμε περίπου 70 κιλά απορρίμματα.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε με στόχο τη διερεύνηση των απορριμμάτων που προέρχονται από τις αλιευτικές δραστηριότητες της περιοχής. Οργανώθηκε από την iSea που υλοποιεί το πρόγραμμα «Πιλοτική δράση για την πρόληψη και τη μείωση των απορριμμάτων στο Θερμαϊκό Κόλπο» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Plastic Busters MPAs, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας.

Ανάλογες δειγματοληψίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο ακόμη παραλίες του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, ενώ για τη συνέχεια προγραμματίζονται δράσεις διαχείρισης και επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων στο δυτικό Θερμαϊκό.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις μπορείτε να δείτε εδώ: https://isea.com.gr/piloting-marine-litter-prevention-and-mitigation-action/

 

 

Εκτύπωση άρθρου