Για πρώτη φορά ανακυκλώνονται διχτάκια μυδοκαλλιέργειας

05/11/2020Νέα
To πρόβλημα με τα διχτάκια που προκύπτουν από την μυδοκαλλιέργεια στο Δυτικό Θερμαϊκό είναι τεράστιο, καθώς έως τώρα δεν έχει βρεθεί τρόπος να ανακυκλωθούν, με αποτέλεσμα τα πλαστικά αυτά είτε να παραμένουν στο φυσικό περιβάλλον, είτε να καίγονται, είτε να θάβονται στις χωματερές.
Πριν από λίγες μέρες, και για πρώτη φορά, περισσότεροι από πέντε τόνοι από τέτοια πλαστικά διχτάκια συλλέχθηκαν από την περιοχή της Χαλάστρας και θα κατευθυνθούν για ανακύκλωση.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις iSea και BlueCycle, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg PlasticBusters, καθώς και με το Δήμο Δέλτα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Plastic Busters η iSea ανέλαβε να υλοποιήσει την «Πιλοτική δράση για την πρόληψη και τη μείωση των απορριμμάτων», η οποία συντονίζεται από το MIO – ECSDE.
Αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε πως θα εξελιχθεί η πιλοτική αυτή προσπάθεια ανακύκλωσης των διχτυών, ελπίζοντας πως στο τέλος όλες οι ποσότητες τέτοιων απορριμμάτων που θα παράγονται δεν θα καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον ή στις χωματερές αλλά θα γίνονται… έπιπλα ή άλλα χρηστικά αντικείμενα που παράγει η Blue Cycle.
Εκτύπωση άρθρου