Γιορτάζουμε την Γιορτή Πουλιών με απελευθέρωση στο Πάρκο Κερκύρας

Την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης. Φέτος -όπως και πέρσι- λόγω COVID-19, η γιορτή δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση πολλών ατόμων στο μικρό χώρο του παρατηρητηρίου.

Αντ’ αυτού, θα γιορτάσουμε τη Γιορτή Πουλιών συμβολικά με μία απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή, στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί.

Η «Γιορτή των Πουλιών» (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1993 σε όλη την Ευρώπη. Όπως κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης!

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη μετανάστευση των πουλιών, ο κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των τόπων διαχείμασης και των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Εκτός  από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά  στο μακρύ τους ταξίδι, πάνω από 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, εκτιμώντας ότι θανατώνονται ή παγιδεύονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 700.000 πουλιά κάθε χρόνο.

1o Flamingo Run

Η δράση αυτή θα γίνει επίσης στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου Flamingo Run, ο οποίος διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην προστατευόμενη περιοχή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου θα συμμετέχει στην εκδήλωση με ενημερωτικό σταντ και ξεναγήσεις στον υγρότοπο για τους συμμετέχοντες.

Εκτύπωση άρθρου