Υποδομες για επισκεπτες

Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού

Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα ΑξιούΤο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού βρίσκεται στη Χαλάστρα, στην οδό Ειρήνης, και αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Στο Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί ενημερωτική έκθεση (ανοιχτά καθημερινά, 10:00 – 15:00), και αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τις ξεναγήσεις των σχολείων που επισκέπτονται την προστατευόμενη περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Πληροφόρησης δείτε εδώ.

Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης

Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης

Το παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης είναι η «βάση» του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή του Αλιάκμονα και της Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία. Είναι ένα πέτρινο τριώροφο κτίριο παραδοσιακής τεχνοτροπίας, από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει προς το Δέλτα του Αλιάκμονα και το Θερμαϊκό κόλπο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια και κιάλια. Περισσότερες πληροφορίες για το Παρατηρητήριο Πουλιών δείτε εδώ.

 

Περιπατητική διαδρομή στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

περιπατος λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου_εναέριαΤη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου διατρέχει μία νέα περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή, η οποία δημιουργήθηκε από το Δήμο Δέλτα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LEADER. Πρόκειται για μία διαδρομή μήκους περίπου 1 χλμ. που ξεκινάει από το Πάρκο Κερκύρας, διασχίζει τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και καταλήγει στο παράκτιο αντιπλημμυρικό ανάχωμα. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν σημεία ξεκούρασης, αλλά και παρατήρησης της ορνιθοπανίδας.

 

Παρατηρητήριο Δέλτα Αξιού

παρατηρητήριο Δέλτα ΑξιούΣτην ανατολική κοίτη του ποταμού Αξιού βρίσκεται το ξύλινο παρατηρητήριο του δέλτα Αξιού. Από το παρατηρητήριο αυτό μπορεί να απολαύσει κανείς τη θέα στο δέλτα του ποταμού Αξιού που απλώνεται μπροστά του, στις αποικίες των πουλιών στις νησίδες του ποταμού, καθώς και στις αλοφυτικές εκτάσεις που πλημμυρίζουν το χειμώνα και φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς παπιών. Το παρατηρητήριο κατασκευάστηκε το 2013 από το Δήμο Δέλτα, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013.

Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

Κέντρο Περίθαλψης Άγριων ΖώωνTo Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων βρίσκεται στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και υποδέχεται τραυματισμένα άγρια ζώα από την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, αλλά και από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το Κέντρο Περίθαλψης λειτουργεί υπό την ευθύνη της εθελοντικής οργάνωσης Δράση για την Άγρια Ζωή. Tο συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε το 2014 και αποτελεί καρπό της κοινής προσπάθειας του Φορέα Διαχείρισης με το Δήμο Δέλτα και τη Δράση για την Άγρια Ζωή. Οι εθελοντές της οργάνωσης αναλαμβάνουν την περίθαλψη και την επανένταξη των άγριων ζώων που βρίσκονται τραυματισμένα και ανήμπορα να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον από ανθρωπογενείς κυρίως αιτίες (παράνομο κυνήγι, ατυχήματα, δηλητήρια κ.τ.λ.).

Εκτύπωση άρθρου