Εκδηλωσεις

Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης, στην Πιερία, και είναι μια γιορτή που την έχει αγκαλιάσει τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή και τα αστικά κέντρα της Βέροιας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Γιορτή Πουλιών 2015_2

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (Eurobirwatch), έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και 21 χρόνια, διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από σαράντα χώρες, με πρωτοβουλία της οργάνωσης για την προστασία των πουλιών Birdlife International. Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε περισσότερες από σαράντα περιοχές, με το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Στο παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης, μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορνιθοπαρατήρηση και ξεναγήσεις στον υγρότοπο, οι συμμετέχοντες «συναντούν» τα πουλιά στο φυσικό τους χώρο, μαθαίνουν για τις συνήθειές τους, το μεταναστευτικό τους ταξίδι και τους κινδύνους που τα απειλούν. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης.

 

Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης διοργανώνει από το 2016 το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στη Χαλάστρα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις αρχές Ιουνίου. Περιλαμβάνει περιβαλλοντικά παιχνίδια και παράλληλα εργαστήρια για παιδιά Δημοτικού.

 

Εκστρατεία Εθελοντικών Καθαρισμών

Εθελοντικός Καθαρισμός Χαλάστρα 2011

Οι Εκστρατείες Εθελοντικών Καθαρισμών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την άνοιξη στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού από το 2011 με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών, από τους οικισμούς της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή και τα αστικά κέντρα της. Οι καθαρισμοί διοργανώνονται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, κάθε φορά σε διαφορετικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου, με τη συνεργασία των αρμόδιων δημοτικών αρχών και τη συνεργασία τοπικών οργανώσεων, σχολείων, εθελοντικών ομάδων και συλλόγων. Είναι μια ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση και γνωριμία με την προστατευόμενη περιοχή, ενώ παράλληλα δίνουμε το μήνυμα ότι νοιαζόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον!

 

Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

Οικογιορτή Γαλικού 2015_6

Με ξεναγήσεις στον υγρότοπο και παρατήρηση πουλιών, με εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, με βόλτες με άλογα και με ποδήλατα, με απελευθερώσεις άγριων ζώων, καθώς και με τη συμμετοχή παραγωγών βιολογικών και τοπικών προϊόντων και χειροτεχνών, διοργανώνεται κάθε χρόνο, συνήθως την δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη, η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού.

Η Οικογιορτή αποτελεί μια αφορμή τόσο για τους κατοίκους του Καλοχωρίου, όσους και για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής να επισκεφθούν ένα σημαντικό αλλά άγνωστο υγρότοπο που βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη. Από το 2015 πραγματοποιείται στο Πάρκο Κερκύρας, στο μέτωπο του οικισμού του Καλοχωρίου μπροστά στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα.

 

Εκτύπωση άρθρου