Κοκκινη διαδρομη

Νέα Μάλγαρα- Δυτικό ανάχωμα Αξιού – Μυδοκαλλιέργειες Λουδία

  • Απόσταση: 20 χλμ.
  • Διάρκεια διαδρομής με όχημα: 55 λεπτά.

Μια διαδρομή με πολλές εκπλήξεις. Με λίγη τύχη θα δείτε τα άγρια άλογα του Αξιού και με το κατάλληλο… τάιμινγκ θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα από τις εκβολές του Λουδία.

Στο δυτικό ανάχωμα

Η πρόσβαση στο τμήμα αυτό του Εθνικού Πάρκου μπορεί να γίνει είτε από τον κόμβο των Νέων Μαλγάρων στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, είτε από το δυτικό ανάχωμα του Αξιού, μετά τη γέφυρα Χαλάστρας – Κυμίνων. Η διαδρομή  στο δυτικό ανάχωμα αποκτά ενδιαφέρον στο ύψος της Εθνικής Οδού και προς τα νότια, καθώς ξεκινά η οπτική επαφή με το ποτάμι, την παραποτάμια βλάστηση, τις καλλιέργειες και τα αγροτικά ζώα που βόσκουν εδώ.

Τα άγρια άλογα του Αξιού Λία Παπαδράγκα

Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως για τον επισκέπτη είναι τα άγρια άλογα του Αξιού, που είναι πιθανόν να συναντήσει κανείς στα παρόχθια υγρολίβαδα. Πρόκειται για άλογα που εγκαταλείφθηκαν από τους αγρότες με την εκμηχάνιση της γεωργίας κατά τη δεκαετία του ‘60, επιβίωσαν και ζουν ελεύθερα στο Δέλτα του Αξιού.

Ο καλαμώνας

Φτάνοντας μετά από λίγα χιλιόμετρα κοντά στη θάλασσα θα αντικρίσετε ένα μεγάλο καλαμώνα που σφύζει από ζωή: καλαμόκιρκοι, ερωδιοί, χουλιαρομύτες, βαρβάρες, λαγγόνες και στα λασποτόπια κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, μπεκατσίνια, καλημάνες και τουρλίδες. Πέραν του ότι φιλοξενούν και δίνουν ζωή σε πολλά είδη πουλιών και ψαριών, οι καλαμώνες φιλτράρουν και καθαρίζουν το νερό!

Καλαμώνας λουδία

Ο καλαμώνας στο παράκτιο τμήμα Δέλτα Αξιού – εκβολών Λουδία Λία Παπαδράγκα

Στις εκβολές του Λουδία

Συνεχίζοντας κατά μήκος της ακτογραμμής θα φτάσετε στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών των Κυμίνων και των Νέων Μαλγάρων, που βρίσκονται κατά μήκων των εκβολών του ποταμού Λουδία. Τόσο τα κτίρια, όσο και τα σκάφη και τα εργαλεία των μυδοκαλλιεργητών παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον! Το χειμώνα η θάλασσα είναι γεμάτη με διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών: οι κύκνοι, οι πελεκάνοι και τα φοινικόπτερα είναι συχνοί επισκέπτες.

Καλύβα Λουδία

Στις εκβολές του Λουδία Λία Παπαδράγκα

Μέσα από τα χωράφια

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εθνική οδό ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο πίσω από τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών. Η διαδρομή αυτή έχει ορνιθολογικό ενδιαφέρον, με κύριους πρωταγωνιστές τους ερωδιούς –λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες- που τρέφονται στα ρυζοχώραφα, παρυδάτια πουλιά την άνοιξη σε οποιοδήποτε σημείο έχει λίγο νερό, αλλά και εκπλήξεις ,όπως η παρουσία του πανέμορφου χειμωνόκιρκου ή ακόμη και ενός γερανού το χειμώνα.

 

Tips

  • Αναζητείστε τα άγρια άλογα του Αξιού, περίπου στο μέσον της διαδρομής του δυτικού αναχώματος. Θα τα απολαύσετε καλύτερα με κιάλια ή τηλεφακό φωτογραφικής μηχανής.
  • Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από τις εκβολές του Λουδία. Όταν ο ουρανός καθαρός, ο Όλυμπος δεσπόζει απέναντι επιβλητικός.
Εκτύπωση άρθρου