Παρατηρητηριο Νεας Αγαθουπολης

Παρατηρ Νέας Αγαθούπολης_girls birdwaching

Ο υγρότοπος της Νέας Αγαθούπολης, είναι ένας ιδανικός προορισμός για εξόρμηση στη φύση. Πρόκειται για έναν όμορφο παράκτιο υγρότοπο με αλόφυτα, αρμυρίκια και εκτεταμένους καλαμώνες, που φιλοξενεί σημαντική ορνιθοπανίδα, ο οποίος βρίσκεται στα νότια του δέλτα του Αλιάκμονα.

Η εξόρμησή σας μπορεί να ξεκινήσει από το παρατηρητήριο πουλιών, το οποίο λειτουργεί με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Από το παρατηρητήριο οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει προς το Δέλτα του Αλιάκμονα και τον Θερμαϊκό κόλπο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο και κιάλια. Δίπλα από το παρατηρητήριο ξεκινά ένα μονοπάτι που προσφέρει μία διαδρομή περίπου είκοσι λεπτών περιφερειακά στον υγρότοπο, η οποία δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να χαρούν από κοντά τα υδρόβια και τα παρυδάτια πουλιά που φιλοξενούνται εκεί.

Ανακοίνωση: στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης της COVID 19 θα επιτρέπεται η είσοδος στο Παρατηρητήριο Πουλιών έως τριών ατόμων ταυτόχρονα, ενώ συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Λίγα λόγια για τον υγρότοπο

O πορφυροτσικνιάς, η χαλκόκοτα, η βαρβάρα, ο θαλασσοσφυριχτής και ο αργυροπελεκάνος είναι κάποια από τα σημαντικά ή και σπάνια είδη πουλιών που μπορεί κανείς να δει στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης. Ωστόσο, ο υγρότοπος αυτός είναι γνωστός για τις χιλιάδες πάπιες που φιλοξενεί το χειμώνα, όταν έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν κιρκίρια, γκισάρια, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες και άλλα είδη. Επίσης, οι καπακλήδες και οι πρασινοκέφαλες βρίσκονται εδώ όλο το χρόνο, οι σαρσέλες περνάνε κατά τη μετανάστευση, ενώ οι σπάνιες βαλτόπαπιες κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι.

Από τα αρπακτικά, το πιο χαρακτηριστικό είδος είναι ο καλαμόκιρκος, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά είδη που παρατηρείται το χειμώνα είναι ο απειλούμενος σε ευρωπαϊκό επίπεδο στικταετός. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής, ωστόσο, είναι ο εντυπωσιακός θαλασσαετός, που εφορμά από το δέλτα του Αλιάκμονα στον υγρότοπο για να αναζητήσει τροφή. Είναι ένα από τα λίγα ζευγάρια θαλασσαετών που ζουν στην Ελλάδα.

Εκτός από τα πουλιά, στον υγρότοπο και στο παράκτιο τμήμα ζουν σε αφθονία γραικοχελώνες, νερόφιδα, πράσινες γουστέρες, λιβελούλες.

 

Δραστηριότητες στον υγρότοπο

ξενάγηση Νέα Αγαθούπολ

  • Μετρήστε πόσα παπιά, ερωδιούς και αρπακτικά μπορείτε να δείτε στον υγρότοπο από το παρατηρητήριο, με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια που διαθέτει ο Φορέας Διαχείρισης.
  • Αν έχετε ποδήλατα κάντε μια βόλτα στον ποδηλατόδρομο που φτάνει ως την παραλία της Μεθώνης.
  • Ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινά από το παρατηρητήριο για μια κοντινή ματιά στα πλάσματα του υγροτόπου. Προσοχή, μην τα ενοχλείτε!
  • Ελάτε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης στο παρατηρητήριο.
  • Δοκιμάστε την τοπική γαστριμαργία στις παραθαλάσσιες ταβέρνες της γειτονικής Μεθώνης.

 

Τρόπος πρόσβασης: Η Νέα Αγαθούπολη απέχει περίπου 50 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 25 χλμ. από την Κατερίνη και ανήκει στα διοικητικά όρια του νομού Πιερίας. Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στρίψτε στον κόμβο της Μεθώνης και ακολουθήστε τις πινακίδες προς το παρατηρητήριο. Δείτε το παρατηρητήριο Πουλιών στο google maps.

 

Ώρες λειτουργίας

Τετάρτη – Παρασκευή 10:00-14:00

και δύο Σάββατα το μήνα

 

ΣΑΒΒΑΤΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 

  • Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022
  • Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης θα παραμείνει κλειστό λόγω άδειας του προσωπικού.

Εκτύπωση άρθρου