Εξορμήσεις για την προστασία της γαλιάντρας

16/04/2013Νέα

Πρωινές εξορμήσεις στην περιοχή του Κορινού και των Αλυκών Κίτρους πραγματοποιεί το διάστημα αυτό το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, προκειμένου να αποτρέψει την κλοπή πουλιών, καθώς στη διάρκεια του Μαΐου σημειώνονται πολλά κρούσματα παράνομης αιχμαλωσίας νεαρών κυρίως πουλιών. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιοι επιτήδειοι βγάζουν μεροκάματο κλέβοντας πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση. Στην περιοχή των Αλυκών Κίτρους πρόκειται κυρίως για γαλιάντρες και μικρογαλιάντρες.
Η γαλιάντρα έχει χαρακτηριστεί ως τρωτό είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Είναι ένα πουλί το οποίο κελαηδάει συχνά, γι’ αυτό γαλιάντρα αποκαλούμε την γυναίκα η οποία μιλάει πολύ!
Η μικρογαλιάντρα είναι είδος χαρακτηρισμού για την περιοχή (δηλαδή οι αριθμοί στους οποίους εμφανίζεται ήταν ένας από τους λόγους που κηρύχθηκε η περιοχή προστατευόμενη). Τη συναντάμε σε άγονα, πετρώδη και αμμώδη εδάφη. Όταν φοβηθεί αφήνει ένα «τι-ου» ή ένα «τσι-τσιρπ». Έχει πολύ όμορφο κελάηδισμα και γι αυτό πέφτει θύμα απαγωγής και αιχμαλωσίας…

Εκτύπωση άρθρου