Μια σπάνια καστανόπαπια καταγράφηκε στο Δέλτα Αξιού

01/12/2020Νέα

Καστανόπαπια στο Δέλτα Αξιού-Νοέμβριος 2020 Μάνος Βατζόλας

Τις ημέρες αυτές έκανε την εμφάνισή της στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού μία καστανόπαπια Tadorna ferruginea. Είδος αρκετά σπάνιο, για την περιοχή μας ακόμη πιο σπάνιο, καθώς δεν είχε παρατηρηθεί εδώ, εδώ και χρόνια. Η καταγραφή, από τον παρατηρητή πουλιών, προσέλκυσε το ενδιαφέρον παρατηρητών από διάφορες περιοχές που έφτασαν στην περιοχή για να φωτογραφίσουν το είδος.
Το βασικό χαρακτηριστικό της παπίτσας αυτής που μας επιτρέπει να την αναγνωρίσουμε πολύ εύκολα είναι το πολύ εντυπωσιακό πορτοκαλί-καφέ/σκωριόχρωμο πτέρωμά της, σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του σώματος (ράχη, λαιμός, στήθος, κοιλιά, υπογάστριο). Εξ’ ου και στην επιστημονική ονομασία της περιλαμβάνεται ο λατινικός όρος ferruginea, από το ferrum (σίδηρος), και σημαίνει αυτός που έχει το χρώμα της σκουριάς του σιδήρου.
Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου έχει καταγράψει άλλες δύο φορές την καστανόπαπια στην προστατευόμενη περιοχή: τον Ιανουάριο του 2014 στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, με πέντε άτομα, και τον Οκτώβριο του 2017 με δύο άτομα στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.
Εκτύπωση άρθρου