Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις 2021

20/01/2021Νέα
Σε συνθήκες παγωνιάς πραγματοποιήθηκαν για φέτος, στις 17 και 18 Ιανουαρίου, οι καθιερωμένες Μεσοχειμωνιάτικες Καταγραφές Υδροβίων Πουλιών στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού. Οι καταγραφή έγινε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς και από εθελοντές ορνιθολόγους.

Οι καταγραφές στο παράκτιο τμήμα Λουδία (εκκλησία Αγίου Νικολάου) Εύα Κατράνα

Μία ομάδα βρέθηκε από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής στο ανατολικό τμήμα του Αξιού και κάλυψε την περιοχή έως και τις εκβολές Γαλλικού, τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και το ρέμα Δενδροποτάμου. Δύο άλλες ομάδες κατέγραψαν τα πουλιά από την δυτική όχθη του Αξιού, το δέλτα το Αλιάκμονα και τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, καθώς και τη Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους. Οι πρωταγωνιστές από άποψη αριθμών ήταν τα φοινικόπτερα και οι πάπιες, όπως βαρβάρες και πρασινοκέφαλες, ενώ επίσης καταγράφηκαν χουλιαρομύτες, σκαλίδρες, αγκαθοκαλημάνες κ.α.
Στο Δενδροπόταμο, ευχάριστη έκπληξη για τους παρατηρητές υπήρξαν οι σπάνιες βελουδόπαπιες και οι (ακόμη πιο σπάνιοι) χηνοπρίστες.

Χηνοπρίστες στο Δενδροπόταμο Δημήτρης Μπούσμπουρας

Στο Δέλτα του Αλιάκμονα πλούσια ήταν η «σοδειά» σε αρπακτικά, όπου πρωταγωνίστησαν ένας ψαραετός, δύο θαλασσαετοί, καθώς και επτά στικταετοί! Δυστυχώς δεν δόθηκαν άδειες μετακίνησης στους εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, πέραν των επαγγελματιών, με αποτέλεσμα λίγα άτομα να πρέπει να καλύψουν πολύ μεγάλες περιοχές.

Στικταετός στον Αλιάκμονα Μαρία Παναγιωτοπούλου

Χουλιαρομύτα και ασημόγλαρος Δημήτρης Μπούσμπουρας

Εκτύπωση άρθρου