Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2021: «Υγρότοποι και νερό»

01/02/2021Νέα

«Υγρότοποι και νερό» είναι για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Η Γραμματεία τη Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους επέλεξε το θέμα αυτό, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία των υγροτόπων ως πηγή νερού, σε μια στιγμή που το πρόβλημα του πόσιμου νερού γίνεται όλο και πιο κρίσιμο και αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Χρησιμοποιούμε περισσότερο νερό από αυτό που η φύση είναι σε θέση να αντικαταστήσει και την ίδια στιγμή καταστρέφουμε τα οικοσυστήματα που μας εξασφαλίζουν νερό: τους υγροτόπους.

«Νερό, υγρότοποι, ζωή: αδιαχώριστα», είναι το μήνυμα της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων για το 2021, που έχει στόχο να υπογραμμίσει τη συνεισφορά των υγροτόπων στην ποσότητα και την ποιότητα του πόσιμου νερού στον πλανήτη μας, καθώς και να ενθαρρύνει δράσεις και πολιτικές, ώστε να σταματήσει η καταστροφή ή υποβάθμισή τους.

Το νερό και οι υγρότοποι ενώνονται σε μία αδιαχώριστη συνύπαρξη που είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή, την ευημερία μας και την υγεία του πλανήτη μας.

Οι υγρότοποι είναι ζωτικής σημασίας για το νερό:

 • Κατακρατούν και αποθηκεύουν το νερό της βροχής και συμπληρώνουν τους υπόγειους υδροφορείς
 • Ρυθμίζουν την ποσότητα του νερού απελευθερώνοντάς το την κατάλληλη στιγμή στις κατάλληλες ποσότητες
 • Βελτιώνουν την ποιότητα του νερού απορροφώντας και αφαιρώντας τη ρύπανση

 

Μερικά στοιχεία για το νερό και τους υγροτόπους

Ο γαλάζιος πλανήτης μας αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό, αλλά από αυτό μόλις 2,5% είναι «γλυκό» και είναι αποθηκευμένο κυρίως σε παγετώνες και υπόγειους υδροφορείς. Λιγότερο από 1% του γλυκού νερού μπορεί να αξιοποιηθεί. Το 0,3% του γλυκού νερού βρίσκεται σε λίμνες και ποτάμια.

Η μη αειφόρος ανάπτυξη, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η υπερκατανάλωση και η αστικοποίηση προκαλούν τεράστια πίεση στα αποθέματα νερού. Ειδικότερα:

 • Χρησιμοποιούμε 10 δισ. τόνους νερό καθημερινά. Από αυτούς, το 70% κατευθύνεται στη γεωργία και το 22% αφορά τους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας.
 • Οι απαιτήσεις για νερό παγκοσμίως έχουν αυξηθεί έξι φορές τα τελευταία 100 χρόνια και πλέον αυξάνονται κατά 1% κάθε χρόνο.
 • Σχεδόν όλες οι πηγές πόσιμου νερού παγκοσμίως βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ το 82% του πληθυσμού της γης είναι εκτεθειμένο σε υψηλά επίπεδο ρύπανσης στο νερό που πίνουν.
 • Η ανασφάλεια για το νερό υπήρξε βασική αιτία συγκρούσεων σε συγκρούσεις σε τουλάχιστον 45 χώρες το 2017.
 • Την ίδια στιγμή, θα χρειαστούμε 14% περισσότερο νερό για την παραγωγή 70% περισσότερης τροφής για τα 10 δισεκατομμύρια ανθρώπων που αναμένεται να ζουν στη γη το 2050.
 • Οι ανάγκες για νερό στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% ως το 2050.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που οδηγεί σε ξηρασία και ερημοποίηση τεράστιων περιοχών σε όλο τον κόσμο.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετό νερό για την ανθρωπότητα, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον, εάν:

 • Σταματήσουμε να καταστρέφουμε και αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τους υγροτόπους
 • Σταματήσουμε να κατασκευάζουμε φράγματα στα ποτάμια και να υπεραντλούμε τα υπόγεια αποθέματα
 • Αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση και καθαρίσουμε τις πηγές πόσιμου νερού
 • Αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της χρήσης νερού
 • Ενσωματώσουμε την παράμετρο του νερού και των υγροτόπων στα αναπτυξιακά σχέδια και στη διαχείριση των αποθεμάτων.
Εκτύπωση άρθρου