393 πελαργάκια γεννήθηκαν πέταξαν φέτος από την Π.Π. Δέλτα Αξιού προς την Αφρική

20/08/2021Νέα

Βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και τα νεαρά πελαργάκια που γεννήθηκαν φέτος, με τους γονείς τους, έχουν ήδη αναχωρήσει για το μακρινό ταξίδι τους προς την Αφρική.

Όπως κάθε χρόνο, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποίησε και φέτος καταμετρήσεις των πελαργών που φωλιάζουν σε οικισμούς κοντά στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού. Έτσι, καταμετρήσαμε τα πουλιά σε 46 οικισμούς πέντε νομών (Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και Κιλκίς). Από την καταγραφή προέκυψε ότι φέτος υπήρξε μικρή μείωση στον αριθμό των φωλιών και τον νεοσσών σε σχέση με το 2020.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 144 ενεργές φωλιές (από 154 πέρσι), ενώ οι νεοσσοί που γεννήθηκαν ήταν 393, σε σχέση με 415 πέρσι. Όπως φαίνεται, το χωριό Κλειδί στην Ημαθία έχασε τις περισσότερες φωλιές (15 Από 22 πέρσι). Το Αιγίνιο, στην Πιερία) εξακολουθεί να κατέχει την πανελλαδική πρωτιά με 36 ενεργές φωλιές (από 38 πέρσι), ενώ το χωριό Άσπρος του Κιλκίς συνεχίζει να μας εκπλήσσει, καθώς, τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί όλο και περισσότερες φωλιές, που έφτασαν φέτος τις 19 (από17 πέρσι), οι οποίες φιλοξένησαν 52 νεοσσούς.

Εκτύπωση άρθρου