Στηρίζουμε τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Βιοποικιλότητα

09/12/2020Νέα

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό #UnitedforBiodiversity (Ενωμένοι για τη Βιοποικιλότητα) σε μια κοινή προσπάθεια να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατά το μήνυμα για την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας.

Ο συνασπισμός αυτός είναι το αποτέλεσμα μίας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επιτρόπου Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevicius που ανακοινώθηκε στις 3 Μαρτίου 2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Άγρια Ζωή. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κινητοποίηση όλων των φορέων που συνδέονται με την προστασία της φύσης, όπως ερευνητικά κέντρα, μουσεία επιστημών και φυσικής ιστορίας, βοτανικοί κήποι, ζωολογικοί κήποι, ενυδρεία και εθνικά πάρκα με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των κυβερνήσεων για την τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει η φύση, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης Σύσκεψης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15) που θα γίνει στην Κίνα το 2021.  Στη διάρκεια της COP-15 τα κράτη αναμένεται να υιοθετήσουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, τόσο απαραίτητο, όσο και η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική κρίση.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Βιοποικιλότητα!

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου έχει την ευθύνη διαχείρισης της προστατευόμενης Περιοχής Δέλτα Αξιού και συνολικά 15 περιοχών του δικτύου Natura 2000, υγροτόπων και θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα. Στην περιοχή ευθύνης του έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών, σχεδόν το 70% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας. Ενώ έχει ως σκοπό την προστασία αυτής της πλούσιας βιοποικιλότητας σε τοπικό επίπεδο, ο Φορέας Διαχείρισης αναγνωρίζει την άμεση ανάγκη για κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τη στιγμή που η επιστήμη προειδοποιεί ότι 1 εκατ. είδη απειλούνται με εξαφάνιση εντός των επόμενων ετών εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, διακυβεύοντας το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Τα οικοσυστήματα πιέζονται όλο και περισσότερο, τη στιγμή μάλιστα που τα χρειαζόμαστε ως συμμάχους στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. Για το λόγο αυτό συμμετέχουμε στον Παγκόσμιο Συνασπισμό #UnitedforBiodiversity, από κοινού με οργανισμούς και ιδρύματα όπως ο Ζωολογικός Κήπος του Central Park στη Νέα Υόρκη, το Κέντρο Διατήρησης της Φύσης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βαρκελώνης, το Ενυδρείο της Σαραγόσα και το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Ως ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που γίνεται μέλος του Συνασπισμού (ενώ το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού είναι το πρώτο Πάρκο που συμμετέχει παγκοσμίως), ο Φορέας Διαχείρισης απευθύνει κάλεσμα σε φορείς, ιδρύματα και οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία της φύσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εκατοντάδες αντίστοιχους φορείς σε όλο τον κόσμο προσχωρώντας στο Συνασπισμό για την Βιοποικιλότητα. Στόχος είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, ως την πρώτη επέτειο δημιουργίας του Συνασπισμού, στις 3 Μαρτίου 2021, να έχουν υπογράψει την κοινή διακήρυξη 500 μέλη.

Οι φορείς που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: ec-biodiversity-coalition@ec.europa.eu και gilles.doignon@ec.europa.eu. Η επίσημη ιστοσελίδα του Συνασπισμού είναι: https://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/coalition/index_en.htm

 

Δείτε τη Διακήρυξη του Συνασπισμού για την Βιοποικιλότητα.

Εκτύπωση άρθρου