Περιοχη Ανθοφυτου

Κωδικός Natura 2000: GR1230006

Έκταση: 3309,58 ha

Προστασία: ΖΕΠ

Το Ανθόφυτο, χωριό του Κιλκίς, βρίσκεται στην κοιλάδα του Αξιού, βορειοδυτικά της λίμνης Πικρολίμνης. Το ίδιο το χωριό και η γύρω περιοχή ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Το μεγαλύτερο μέρος της προστατευόμενης περιοχής αποτελείται από τυπικές αγροτικές εκτάσεις, αρδευόμενες ή μη αρδευόμενες, με καλλιέργειες κυρίως σιτηρών.

Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως σημαντική για τα πουλιά και εντάχθηκε στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) χάρη στο κιρκινέζι. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν και αλλά είδη πουλιών των πεδινών οικοσυστημάτων, όπως η πεδινή πέρδικα, η χαλκοκουρούνα, ο μελισσοφάγος, η αετογερακίνα και ο λιβαδόκιρκος.

Τα είδη που συναντάμε σε αφθονία στην περιοχή είναι η γαλιάντρα, η οποία ζει μόνιμα εκεί και ο χωραφοσπουργίτης, που αναπαράγεται σε αυτή. Η περιοχή είναι ευνοϊκή για την αναπαραγωγή αυτών των πουλιών, καθώς αποτελείται από γεωργικές καλλιέργειες και τα είδη αυτά τρέφονται κυρίως με σπόρους όπως σιτάρι, βρώμη, κριθάρι και κεχρί που βρίσκουν στο έδαφος.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί στην περιοχή περισσότερα από είκοσι είδη, από τα οποία εννέα χαρακτηρίζονται σε κάποιο βαθμό απειλούμενα από το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Το κιρκινέζι

Βραχοκιρκίνεζο Κώστας Σταφυλίδης

Το κιρκινέζι (Falco naumanni), ένα μεταναστευτικό είδος γερακιού που στην Ελλάδα συναντάται κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Καταφτάνει από την Αφρική νωρίς την άνοιξη, για να φωλιάσει στα χωριά και τις επαρχιακές πόλεις, αξιοποιώντας μικρές τρύπες στις στέγες και τα κεραμίδια παλαιών κτιρίων, καμπαναριών κ.α.

Το κιρκινέζι είναι ένα πουλί πολύ χρήσιμο για τους αγρότες, καθώς κυνηγάει ακρίδες και άλλα έντομα, καθώς και ποντίκια, στις καλλιέργειες. Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ήταν κοινό πουλί με μεγάλους πληθυσμούς στην ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, έκτοτε οι πληθυσμοί του έχουν μειωθεί πολύ και συνεχίζουν να εμφανίσουν αρνητικές τάσεις.

Στο Ανθόφυτο υπάρχουν κατάλληλες θέσεις για το φώλιασμα του είδους, το οποίο τρέφεται σε μια ευρύτερη ζώνη έως την Πικρολίμνη, ενώ επίσης χρησιμοποιεί το άλσος στο κέντρο του χωριού για κούρνιασμα μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής και την αυτονόμηση των νεοσσών. Παρότι παρόμοια ενδιαιτήματα υπάρχουν σε μεγάλη έκταση σε όλο το νομό Κιλκίς, το Ανθόφυτο είναι η μόνη περιοχή στην οποία καταγράφονται σημαντικοί πληθυσμοί κιρκινεζιών!

Ωστόσο, η καταστροφή των παλιών κτιρίων στα οποία βρίσκεται η αποικία, η αλλαγές στις χρήσεις γης, καθώς και η δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα/εντομοκτόνα και το παράνομο κυνήγι αποτελούν απειλή για την επιβίωση του είδους στην περιοχή.

Βιβλιογραφία

  • Τ. Δημαλέξης – Δ. Μπούσμπουρας, 2009, Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας. Φάκελος περιοχής: GR1230006 Περιοχή Ανθόφυτου
  • Νουκου Δ., 2018, ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ «Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ – ΕΙΔΟΜΕΝΗ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΦΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ»
  • http://www.ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=26
  • https://anthofyto.wordpress.com/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B1/
Εκτύπωση άρθρου