Λιμνοθαλασσα Αγγελοχωριου

Κωδικός Natura 2000: GR 1220005

Έκταση: 377.20 ha

Προστασία: ΕΖΔ-ΖΕΠ

Η Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου Λία Παπαδράγκα

Η προστατευόμενη περιοχή Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου εντοπίζεται στο χερσαίο τμήμα των ακρωτηρίων Μεγάλο Καραμπουρνού και Τούζλα, τα οποία ορίζουν από το νότο τον Κόλπο της Θεσσαλονίκης. Αν και μικρή σε έκταση,  η περιοχή αυτή φιλοξενεί  πλούσια βιοποικιλότητα και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ορνιθοπανίδα. Σε αυτή την μικρή περιοχή έχουν παρατηρηθεί 200 είδη πουλιών, κάποια από τα οποία σπάνια και απειλούμενα.

Η προστατευόμενη περιοχή συνορεύει με το χωριό Αγγελοχώρι, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, με γνωστά τοπόσημα τον Φάρο του Μεγάλου Εμβόλου, αλλά και το Φρούριο που κατασκευάστηκε κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε ένα σημείο που θεωρούνταν στρατηγικής σημασίας από την αρχαιότητα, διότι έλεγχε το πέρασμα στον κόλπο της Θεσσαλονίκης.

Η λιμνοθάλασσα έχει σχήμα περίπου τετράγωνο και πολύ μικρό βάθος, ενώ στο βόρειο τμήμα της έχει δημιουργηθεί αλυκή, η οποία λειτουργεί και παράγει αλάτι τουλάχιστον από το 1902. Η αλυκή, παρόλο που είναι ένα τεχνητό οικοσύστημα, αποτελεί πολύτιμο τμήμα του υγροτοπικού συμπλέγματος. Περιορίζει την ανθρώπινη όχληση, εφοδιάζει με ύδατα την περιοχή και συντηρεί οργανισμούς (πχ. ψάρια, γαρίδες, στρείδια, κλπ), οι οποίοι αποτελούν τροφή για άλλα είδη πανίδας, πχ. τα πουλιά.

Η λιμνοθάλασσα, με τα παράκτια αλμυρά έλη στη νότια όχθη της, χωρίζεται από τη θάλασσα από μία στενή αμμώδη ακτή και συνδέεται με αυτή με μία κεντρική τεχνητή συνδετική τάφρο.

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Αλυκή Αγγελοχωρίου

Χλωρίδα και Πανίδα

Η χλωρίδα της περιοχής της λιμνοθάλασσας είναι πλούσια και αποτελείται κατά κύριο λόγο από ετήσια φυτά. Η τάφρος που περιβάλλει την αλυκή καταλαμβάνεται από καλαμώνες, αλλά απαντούν και σπάρτα, βούρλα και ασφόδελοι. Ένα από τα κυριότερα είδη της αμμοθινικής βλάστησης είναι ο κρίνος της θάλασσας.

Χουλιαρομύτες στην Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου

Ο υγρότοπος της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου είναι ιδιαιτέρως σημαντικός ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και ξεκούρασης για ένα μεγάλο αριθμό πουλιών, στον οποίο περιλαμβάνονται προστατευόμενα και απειλούμενα είδη. Μεταξύ αυτών είναι: το φοινικόπτερο, το νεροχελίδονο, ο πελαργός, ο καλαμοκανάς, η αβοκέτα, η λαγγόνα, η χουλιαρομύτα, η χαλκόκοτα κ.ά. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί συνολικά 200 είδη πουλιών.

Παράλληλα, στην περιοχή έχουν καταγραφεί 13 είδη ερπετών και αμφιβίων και 10 είδη θηλαστικών. Επίσης, στο θαλάσσιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής απαντά το εμβληματικό είδος της Μεσογείου η πίνα, η οποία πρόσφατα έχει ενταχθεί από την IUCN στα προστατευόμενα είδη ως κρισίμως κινδυνεύον και εκτάσεις θαλάσσιας βλάστησης με ποσειδωνία.

Σπάνιοι και σημαντικοί οικότοποι

Η Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου  είναι σημαντική  και για τα διαφορετικά είδη οικοτόπων που φιλοξενεί –δέκα στο σύνολο-, που αντιστοιχούν στο 11,2% των τύπων οικοτόπων  που εμφανίζονται στην Ελλάδα. Οι πιο σημαντικοί εξ αυτών είναι δύο τύποι οικοτόπων προτεραιότητας (δηλαδή οικότοποι των οποίων η προστασία και διατήρηση οφείλει να είναι προτεραιότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και οι οποίοι αυξάνουν σημαντικά την αξία διατήρησης της συγκεκριμένης Προστατευόμενης Περιοχής. Πρόκειται για τους εξής τύπους οικοτόπων: τις «Παράκτιες  λιμνοθάλασσες»  και τις «Μεσογειακές αλατούχες στέπες».

Limonium narbonense Κώστας Βιδάκης

Οι «Μεσογειακές αλατούχες στέπες» είναι ένας τύπος οικοτόπου εξαιρετικά σπάνιος στην Ελλάδα, και εμφανίζεται μόνο σε μια ακόμα περιοχή του Δικτύου Natura 2000, στο Δέλτα Έβρου. Ο οικότοπος αυτός φιλοξενεί μεγάλο πλούτο ειδών, συμβάλλοντας σημαντικά στη βιοποικιλότητα των παράκτιων και αλοφυτικών οικοσυστημάτων.

Στις «Μεσογειακές αλατούχες στέπες» κυριαρχούν ετήσια φυτά, και κυρίως τα αγρωστώδη Hordeum marinum και Polypogon maritimus, τα οποία προσδίδουν στη βλάστηση του οικοτόπου τη μορφή της στέπας. Επίσης, ο οικότοπος χαρακτηρίζεται από την υψηλή κάλυψη του πολυετούς είδους Limonium narbonense. Το καλοκαίρι η επιφάνεια του εδάφους αποκτά ένα χαρακτηριστικό λευκό χρώμα, που οφείλεται στη συσσώρευση αλάτων.

Σημαντικός επίσης τύπος οικοτόπου είναι οι αμμοθίνες.

 

Εκτύπωση άρθρου