Λιμνοθαλασσα Επανομης

Λιμνοθάλασσα Επανομής

Κωδικός Natura 2000: GR1220011

Έκταση: 689.40 ha

Προστασία: ΖΕΠ

 

Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη

Κωδικός Natura 2000:

Κωδικός Natura 2000: GR 1220012

Έκταση: 830.38 ha

Προστασία: ΕΖΔ

 

Φανάρι Επανομής

Κατά μήκος του παράκτιου τμήματος της Επανομής εκτείνονται δύο προστατευόμενες περιοχές που αλληλοκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό: η Ζώνη Ειδικής προστασίας «Λιμνοθάλασσα Επανομής» και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη».

Η περιοχή αυτή βρίσκεται περίπου 5 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού της Επανομής, και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Θερμαϊκού. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Επανομής, μία παράκτια ζώνη μήκους περίπου 6,5 χλμ. και το ακρωτήριο Μύτικας, που είναι στην ουσία μία «αμμόγλωσσα» μέσα στη θάλασσα.

Η Λιμνοθάλασσα Επανομής

Η Λιμνθάλασα Επανομής είναι ένας υγρότοπος σημαντικός για την αναπαραγωγή, τροφοληψία και τη διαχείμαση μεγάλου αριθμού ειδών πουλιών, καθώς και για ορισμένα άλλα είδη πανίδας: αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά.

Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 217 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων το νεροχελίδονο, η λαγγόνα, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, το φοινικόπτερο, η αβοκέτα κ.ά.

Ο Βαλκανικός πηλοβάτης Ηλίας Στραχίνης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία ενός είδους βατράχου, του πηλοβάτη, που είναι ένα αμφίβιο που προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αρ.67 και τη Σύμβαση της Βέρνης.

Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι η αγριόγατα, η πίννα και το ψάρι ταινιοσακοράφα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

Θαλασσοσφυριχτής στην ακτή της Επανομής

Στο θαλάσσιο τμήμα υπάρχουν εκτεταμένα λιβάδια ποσειδωνίας, που περιλαμβάνονται στους οικοτόπους προτεραιότητας, ενώ κατά μήκος της ακτής έχουν αναπτυχθεί θίνες με θαμνώνες και καλαμώνες.

Οι παράκτιες αμμοθίνες δημιουργούνται μέσα από διεργασίες διάβρωσης και απόθεσης άμμου στην παράκτια ζώνη κάτω από την επίδραση του ανέμου και των κυμάτων. Λόγω του τρόπου γένεσής τους αποτελούν εξαιρετικά δυναμικές και εύθραυστες γεωμορφολογικές ενότητες. Φιλοξενούν ανθεκτικά φυτά και ζώα με υψηλή προσαρμοστικότητα στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Οι αμμοθίνες έχουν μεγάλη οικολογική σημασία με λειτουργίες όπως παγίδευση άμμου, φυσικό φιλτράρισμα θαλασσινού νερού και προστασία από διάβρωση–πλημμύρα της ενδοχώρας. Οι λειτουργίες αυτές συνδέονται άμεσα με την αμμόφιλη βλάστηση που χαρακτηρίζει τις αμμοθίνες και συμβάλλει στη δημιουργία και στη διατήρηση της ακτογραμμής ως σταθερό όριο ξηράς και θάλασσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτού που επιτελεί τις παραπάνω λειτουργίες είναι το είδος Ammophila arenaria,  το οποίο όταν σκεπάζεται με άμμο επιμηκύνει τους βλαστούς του και αναπτύσσει κατακόρυφα ριζώματα σχηματίζοντας πυκνούς θυσάνους γύρω από το γονικό φυτό.

 

Απειλές

Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα της περιοχής είναι οι καλλιέργειες, η χρήση φυτοφαρμάκων, η βόσκηση, οι υδατοκαλλιέργειες, η επαγγελματική και η ερασιτεχνική αλιεία, το κυνήγι κ.ά.

Πέραν αυτών, ωστόσο, το οικοσύστημα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση από την τουριστική κίνηση. Το καλοκαίρι, η αμμώδης παραλία προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών, ενώ υπάρχουν και πολλοί δρόμοι που διασχίζουν τον υγρότοπο.

Η κίνηση των τροχοφόρων καταστρέφει την αμμοθινική βλάστηση και προκαλεί θανάτους ζώων, όπως ο προστατευόμενος πηλοβάτης που θάβεται μέσα στην άμμο για να κρυφτεί ή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή για να διαχειμάσει.

Αναψυχή-τουρισμός

Η Επανομή διαθέτει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής, από την οποία το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά κομμάτι είναι η παραλία του Ποταμού. Είναι μία από τις καλύτερες παραλίες κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Από την ακτή, φαίνεται το «Ναυάγιο». Πρόκειται για ένα βυθισμένο πλοίο, το οποίο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος με σκοπό να μπαζώσει τον υγρότοπο…

Το περίφημο Ναυάγιο της Επανομής

Η ακτή της Επανομής με το Ναυάγιο στο βάθος

Ο Φάρος της Επανομής

 

Βίντεο

Δείτε το βίντεο της περιοχής εδώ: https://bit.ly/2N7zEyN

 

Βιβλιογραφία

Εκτύπωση άρθρου