Λιμνοθαλασσα Επανομης

Λιμνοθάλασσα Επανομής

Κωδικός Natura 2000: GR1220011

Έκταση: 689.40 ha

Προστασία: ΖΕΠ

 

Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη

Κωδικός Natura 2000:

Κωδικός Natura 2000: GR 1220012

Έκταση: 830.38 ha

Προστασία: ΕΖΔ

 

Φανάρι Επανομής

Κατά μήκος του παράκτιου τμήματος της Επανομής εκτείνονται δύο προστατευόμενες περιοχές που αλληλοκαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό: η Ζώνη Ειδικής προστασίας «Λιμνοθάλασσα Επανομής» και η Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Λιμνοθάλασσα Επανομής και Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη».

Η περιοχή αυτή βρίσκεται περίπου 5 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού της Επανομής, και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Θερμαϊκού. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Επανομής, μία παράκτια ζώνη μήκους περίπου 6,5 χλμ. και το ακρωτήριο Μύτικας, που είναι στην ουσία μία «αμμόγλωσσα» μέσα στη θάλασσα.

Η Λιμνοθάλασσα Επανομής

Ο υγρότοπος θεωρείται σημαντικός για την αναπαραγωγή, τροφοληψία και τη διαχείμαση μεγάλου αριθμού ειδών πουλιών, καθώς και για ορισμένα άλλα είδη πανίδας: αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά.

Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 115 είδη πουλιών, είδη χαρακτηρισμού της ΖΕΠ (Ζώνης Ειδικής Προστασίας). Κάποια από αυτά είναι η λαγγόνα, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, το φοινικόπτερο, η αβοκέτα κ.ά.

Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι η αγριόγατα, η πίννα και το ψάρι ταινιοσακοράφα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

Θαλασσοσφυριχτής στην ακτή της Επανομής

Στο θαλάσσιο τμήμα υπάρχουν εκτεταμένα λιβάδια ποσειδωνίας, που περιλαμβάνονται στους οικοτόπους προτεραιότητας, ενώ κατά μήκος της ακτής έχουν αναπτυχθεί θίνες με θαμνώνες και καλαμώνες.

Απειλές

Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα της περιοχής είναι οι καλλιέργειες, η χρήση φυτοφαρμάκων, η βόσκηση, οι υδατοκαλλιέργειες, η επαγγελματική και η ερασιτεχνική αλιεία, το κυνήγι κ.ά.

Πέραν αυτών, ωστόσο, το οικοσύστημα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση από την τουριστική κίνηση. Το καλοκαίρι, η αμμώδης παραλία προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών, ενώ υπάρχουν και πολλοί δρόμοι που διασχίζουν τον υγρότοπο.

Αναψυχή-τουρισμός

Η Επανομή διαθέτει πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής, από την οποία το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά κομμάτι είναι η παραλία του Ποταμού. Είναι μία από τις καλύτερες παραλίες κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Από την ακτή, φαίνεται το «Ναυάγιο». Πρόκειται για ένα βυθισμένο πλοίο, το οποίο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος με σκοπό να μπαζώσει τον υγρότοπο…

Το περίφημο Ναυάγιο της Επανομής

Η ακτή της Επανομής με το Ναυάγιο στο βάθος

Ο Φάρος της Επανομής

 

Βιβλιογραφία

Εκτύπωση άρθρου