Κεντρο Πληροφορησης Δελτα Αξιου

έκθεση κέντρο Πληροφόρησης

Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού «Νικόλαος Κ. Γιουτίκας» βρίσκεται στη Χαλάστρα, στην οδό Ειρήνης, και αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Οι επισκέπτες της προστατευόμενης περιοχής μπορούν να ξεκινήσουν από εδώ την επίσκεψή τους στην περιοχή, προκειμένου να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό και οικοτουριστικούς χάρτες με προτεινόμενες διαδρομές.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί σύγχρονη ενημερωτική έκθεση, η οποία προσφέρει στον επισκέπτη μέσα από εύληπτα κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κινούμενη εικόνα, ταινίες και διαδραστικές εφαρμογές τη δυνατότητα να γνωρίσει το μεγάλο πλούτο του Εθνικού Πάρκου και να αντιληφθεί τις υπηρεσίες και το οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο.

Το Κέντρο Πληροφόρησης διαθέτει επίσης αίθουσα προβολών, ενώ στο νέο κτίριο που βρίσκεται παραπλεύρως του λειτουργεί βιβλιοθήκη, από την οποία οι ενδιαφερόμενοι –μαθητές, ερευνητές, επισκέπτες- μπορούν να δανειστούν βιβλία που έχουν ως θέμα το περιβάλλον και την προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού.

 

Ανακοίνωση: στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης της COVID 19 θα επιτρέπεται η είσοδος στο Κέντρο Πληροφόρησης έως τεσσάρων ατόμων ταυτόχρονα, ενώ συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Η έκθεση

Έκθεση Κέντρο Πληροφόρησης_3

Οργανωμένη σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις, η έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που στοιχειοθετεί τη φυσιογνωμία και την πολυδιάστατη σπουδαιότητα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού. Με πρωτότυπο σχεδιασμό, λιτό και άμεσο λόγο, ελκυστικές εκθεματικές επιφάνειες, πλούσιο εποπτικό υλικό, ταινίες και προβολές, διαδραστικά εκθέματα και πολυμεσικές εφαρμογές, η έκθεση αναλαμβάνει την ουσιαστική γνωριμία του επισκέπτη με το περιβάλλον του υγροτοπικού συμπλέγματος.

έκθεση 3D γυαλιά

Μέσα σε έναν χώρο όπου το φως, το χρώμα και η εικόνα χρησιμοποιούνται για να εγείρουν και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον, ο επισκέπτης αντλεί με τρόπο άμεσο και ευχάριστο όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία για την προστατευόμενη περιοχή. Μία πρωτότυπη διαδραστική μακέτα και μια εντυπωσιακή προβολή για τον Θερμαϊκό κόλπο και τις μεταβολές του στο πέρασμα του χρόνου, συνθέτουν τον πυρήνα της έκθεσης, οργανώνουν την κίνηση στον εκθεσιακό χώρο και ορίζουν τους δύο κύριους θεματικούς άξονες.

Ο ένας άξονας πραγματεύεται τα επιμέρους υγροτοπικά περιβάλλοντα της περιοχής, από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου έως την Αλυκή Κίτρους, δίνοντας στοιχεία για την ταυτότητά τους και αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ξεχωριστή σπουδαιότητά τους.

έκθεση υδρόγειος σφαίρα

Ο δεύτερος θεματικός άξονας της έκθεσης πραγματεύεται με τρόπο σφαιρικό και ενιαίο την αξία του υγροτοπικού συμπλέγματος για τη ζωή και τη βιοποικιλότητα. Στοιχεία για τα φυτά και τα ζώα του Πάρκου, για τον άνθρωπο και τις κύριες παραγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή, αλλά και για τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις ανθρώπινες πιέσεις, παρέχονται για να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη σπουδαιότητα της περιοχής.

Η θεματική ολοκληρώνεται περιφερειακά του εκθεσιακού χώρου με πληροφορίες για το έργο και της δράσεις του Φορέα Διαχείρισης, αλλά και για τις δυνατότητες περιήγησης στο περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου.

Η έκθεση δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων.

 

Τρόπος πρόσβασης: 

Η Χαλάστρα απέχει περίπου 25 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Για να φτάσετε στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στην εθνικό οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης:

  • Αν έρχεστε με κατεύθυνση από τη Θεσσαλονίκη στρίψτε δεξιά στον κόμβο της Χαλάστρας. Ακολουθήστε τις πινακίδες.
  • Αν έρχεστε με κατεύθυνση από την Αθήνα στρίψτε δεξιά στον κόμβο των Νέων Μαλγάρων, διασχίστε τα χωριά Νέα Μάλγαρα και Κύμινα και συνεχίστε στην επαρχιακή οδό ως τη Χαλάστρα. Ακολουθήστε τις πινακίδες.

Ζητήστε οδηγίες πρόσβασης από τους χάρτες της google εδώ.

 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα- Παρασκευή

10:00 – 15:00

Εκτύπωση άρθρου