Μπλε Διαδρομη

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου – εκβολές Γαλλικού ποταμού – Δέλτα Αξιού

 

  • Απόσταση: 28 χλμ
  • Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα 30 λεπτά

Η περιοχή του Καλοχωρίου αποτελεί την πύλη του Εθνικού Πάρκου για τη Θεσσαλονίκη. Εδώ, μόλις δέκα λεπτά από το αστικό κέντρο, η άγρια ζωή δηλώνει δυναμικά την παρουσία της. Θαυμάστε την!

Στη λιμνοθάλασσα

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Birdwatching

Οι εκβολές του ποταμού Γαλλικού και η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου προσφέρουν την πιο κοντινή στην πόλη της Θεσσαλονίκης απόδραση στη φύση. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και το περιπατητικό μονοπάτι μήκους 1 χλμ. που ξεκινάει από το Πάρκο Κερκύρας και συνδέει τον οικισμό του Καλοχωρίου με τη θάλασσα. Το χειμώνα θα δείτε συνήθως φοινικόπτερα και βαρβάρες, ενώ το καλοκαίρι «συχνάζουν» πολλά παρυδάτια πουλιά (τρύγγες, ποταμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές κα). Η λιμνοθάλασσα είναι πολύ σημαντική για την αναπαραγωγή των καλαμοκανάδων, των αβοκετών και του θαλασσοσφυριχτή, αλλά και για τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς τα αβαθή νερά τους προσφέρουν άφθονη τροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος σπάνιος φτερωτός επισκέπτης θα ξεστρατίσει από τη συνήθη πορεία του και θα κάνει την εμφάνισή του στη λιμνοθάλασσα, προκαλώντας «συναγερμό» στους φανατικούς ορνιθοπαρατηρητές.

H περίπτωση της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου είναι μοναδική στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν «νέο» υγρότοπο που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν, εξαιτίας της καθίζησης του εδάφους, κατασκευάστηκαν παράκτια αναχώματα για την προστασία του ομώνυμου οικισμού.

Οι νεροβούβαλοι

βουβάλια_Γιάννης Κομπατσιάρης

Στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού ζει ένα κοπάδι εντυπωσιακών νεροβούβαλων, από τα τελευταία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η εκτροφή των βουβαλιών είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και τα ζώα αυτά κινδύνευαν με εξαφάνιση. Μετά την ένταξή τους σε πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων οι πληθυσμοί τους άρχισαν να ανακάμπτουν. Οι νεροβούβαλοι δεν αντέχουν την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και γι αυτό περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μέσα στο νερό που τους βοηθάει να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους. Το γάλα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και ενδείκνυται για τη ζαχαροπλαστική, ενώ το άπαχο κρέας τους θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινό.

Η ομορφιά της παράκτιας ζώνης

Ετοιμαστείτε για μία μεγάλη διαδρομή και πάρτε τον παραθαλάσσιο δρόμο προς τα νοτιο-δυτικά με κατεύθυνση το Δέλτα Αξιού. Κάντε μία στάση στη θέση Χηναρού για να απολαύσετε μία πολύ όμορφη θέα της Θεσσαλονίκης. Τους χειμωνιάτικους μήνες αναζητείστε θαλασσοπρίστες, λαμπροβούτια και βουτηχτάρια στο Θερμαϊκό. Από εδώ ξεκινά η «περιοχή Ραμσάρ», ένας από τους δέκα πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας, όπως ορίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τους Υγροτόπους.

πελεκάνοι_παράκτιο γαλλικού

Η υγροτοπική ζώνη που μεσολαβεί μεταξύ της θάλασσας και των καλλιεργειών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πουλιά και τους άλλους οργανισμούς που φιλοξενεί, αλλά και για τους ανθρώπους, καθώς προστατεύει από τη διάβρωση και τις πλημμύρες και εξισορροπεί την αλατότητα του εδάφους και προστατεύει τις καλλιέργειες.

Στις γκιόλες με νερό που θα συναντήσετε στα δεξιά σας συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί παρυδάτιων (αβοκέτες, καλαμοκανάδες, σφυριχτές, τρίγκες), ενώ λίγο πιο πέρα, στις νησίδες του παράκτιου τμήματος βρίσκεται το «βασίλειο» των μαυροκέφαλων γλάρων. Εδώ είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες αναπαράγεται αυτό το σπάνιο είδος.

Προσοχή! το χειμώνα συνήθως η διέλευση από κάποια του δρόμου παράκτιου αναχώματος μπορεί να γίνεται μόνο με οχήματα 4Χ4.
Φτάνοντας στο εκκλησάκι το Άη Νικόλα έχετε την επιλογή να επιστρέψετε στην Εθνικό Οδό διασχίζοντας την περιοχή με τους ορυζώνες ή να ακολουθήσετε την δεύτερη προτεινόμενη διαδρομή.

Πάμε και με λεωφορείο!

Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή του Καλοχωρίου και με λεωφορείο του ΟΑΣΘ από τη Θεσσαλονίκη. Το λεωφορείο 40 ξεκινάει κάθε μισή ώρα περίπου πίσω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Για να πάτε στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου κατεβείτε στη στάση «Μιλτιάδου» και συνεχίστε ευθεία ως το Πάρκο Κερκύρας.

Tips:

  • Οι εκβολές του Γαλλικού προσφέρονται για ψάρεμα. Προσοχή! Όχι το Μάιο και όχι με απαγορευμένα εργαλεία.
  • Περνώντας από τον οικισμό του Καλοχωρίου, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Λαογραφική Έκθεση Καλοχωρίου που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, στην πλατεία του χωριού. Περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή κατά τις αρχές του 19ου αιώνα και περιλαμβάνει αγροτικά εργαλεία, προικιά και έπιπλα της εποχής, αντικείμενα της καθημερινότητας του νοικοκυριού, καθώς και ιδιαίτερα αντικείμενα όπως ο αργαλείος (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 10:000-14:00 & 17:00-20:00, τηλ. 2310 755 483).
Εκτύπωση άρθρου