Συμβαση Ραμσαρ

Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η Ελλάδα ήταν η έβδομη χώρα που υπέγραψε τη σύμβαση, το Δεκέμβριο του 1975 (με το Ν.Δ. 191/74 -ΦΕΚ 350 Α/74), ενεργοποιώντας έτσι τη σύμβαση.

Το επίσημο όνομα της Σύμβασης είναι Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ειδικά ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πτηνών (Convention on Wetlands of International Importance especially as Waterfowl Habitat) και αντανακλά τη σημασία της διατήρησης και ορθολογικής χρήσης των υγροτόπων ως ενδιαιτήματα για τα υδρόβια πτηνά. Με την πάροδο του χρόνου όμως, η Σύμβαση διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της, αναγνωρίζοντας τους υγροτόπους ως οικοσυστήματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για την ευημερία των ανθρώπινων κοινωνιών, καλύπτοντας έτσι όλες τις πτυχές της διατήρησης και ορθολογικής χρήσης των υγροτόπων.

Η Σύμβαση Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2.200 υγρότοποι, από τις 168 χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση.

Το 1997 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και από τότε κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για τον εορτασμό της επετείου της Σύμβασης Ramsar.

Οι ελληνικοί υγρότοποι της Σύμβασης Ραμσάρ

Στην χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ προστατεύονται δέκα υγρότοποι: 1) το Δέλτα Έβρου, 2) οι λίμνες Ισμαρίδα, Βιστονίδα, Πόρτο Λάγος και οι  παρακείμενες λιμνοθάλασσες, 3) το Δέλτα του Νέστου και η παρακείμενη λιμνοθάλασσα, 4) η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, 5) οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, 6) το υγροτοπικό σύμπλεγμα των εκβολών των ποταμών Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, 7) η λίμνη Μικρή Πρέσπα, 8) ο Αμβρακικός κόλπος, 9) η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και 10) η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου.

 Η προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού στη Σύμβαση Ραμσάρ

Οι περιοχές που ανακηρήχθηκαν ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας από τη Σύμβαση ΡαμσάρΌσον αφορά την προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού, έχει περιληφθεί στη Σύμβαση Ραμσάρ μία έκταση 118.080 στρεμμάτων, η οποία ξεκινά από την περιοχή Χηναρού, στο παράκτιο ανάχωμα Γαλλικού – Αξιού και εκτείνεται ως τη Νέα Αγαθούπολη, στα νότια δέλτα του Αλιάκμονα. Για να δείτε την προστατευόμενη περιοχή στην ιστοσελίδα της Σύμβασης Ραμσάρ πατήστε εδώ.

 

Τι είναι οι υγρότοποι
Υγρότοπος Φράγμα ΈλληςΥγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα των ποταμών, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Οι υγρότοποι είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Είναι μεταξύ των πιο παραγωγικών, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, οικοσυστημάτων. Παρέχουν αμέτρητα οφέλη στην ανθρωπότητα όπως παροχή γλυκού νερού, τροφή, πρώτη ύλη, βιοποικιλότητα, έλεγχο πλημμυρών, εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων, αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έκθεση Αξιολόγησης και Προστασίας των ελληνικών υγροτόπων Ραμσάρ των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Εκτύπωση άρθρου