Πρασινη διαδρομη

Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης – Αλυκές Κίτρους – Αμμοθίνες Κορινού

  • Απόσταση: 20 χλμ.
  • Διάρκεια διαδρομής με όχημα: 30 λεπτά

Όμορφες διαδρομές δίπλα στη θάλασσα, ευκαιρίες για βουτιές, παρατήρηση πουλιών από το παρατηρητήριο, γαστριμαργικές επιλογές: η διαδρομή αυτή, στο νοτιότερο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, συνδυάζει πολλές επιλογές!­­­­­­­Νέα Αγαθούπολη

Ξεκινήστε την επίσκεψή σας από το παρατηρητήριο της Νέας Αγαθούπολης (Τετάρτη ως Σάββατο 10:00- 14:00), από όπου μπορείτε με κιάλια και τηλεσκόπια να παρατηρήσετε τα πουλιά στον υγρότοπο και τη θέα στο δέλτα του Αλιάκμονα.  Ο υγρότοπος της Νέας Αγαθούπολης το χειμώνα γεμίζει από χιλιάδες παπιά (κιρκίρια, ψαλίδες, πρασινοκέφαλες, βαρβάρες), αλλά και ερωδιούς, πελεκάνους, αρπακτικά (καλαμόκιρκοι, στικταετοί, γερακίνες), με πρωταγωνιστή τον θαλασσαετό που εξορμά από το Δέλτα του Αλιάκμονα στον υγρότοπο για να αναζητήσει τροφή. Από το παρατηρητήριο ξεκινά ένα πολύ βατό μονοπάτι που σας φέρνει πιο κοντά στον υγρότοπο και είναι μια πολύ ευχάριστη διαδρομή όλες τις εποχές του χρόνου (διάρκεια περίπου 30 λεπτά συνολικά).

 

Αλυκές Κίτρους

ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ (6)

Φοινικόπτερα τρέφονται στη Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους Δημοσθένης Σεϊταρίδης

Αντί της Εθνικής Οδού επιλέξτε την πολύ όμορφη παραλιακή διαδρομή για να φτάσετε έως και τον επόμενο προορισμό εντός του Εθνικού Πάρκου: τη λιμνοθάλασσα Αλυκών Κίτρους. Ένα τοπίο με μικρούς λόφους, αμπελώνες, δασωμένες ρεματιές και το Θερμαϊκό στα αριστερά σας θα σας συνοδεύει σε αυτή τη βόλτα.

Η λιμνοθάλασσα των Αλυκών Κίτρους εκτείνεται σε μία προεξοχή της στεριάς μέσα στη θάλασσα και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας. Τα λασποτόπια στο ανατολικό τμήμα της φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς παρυδάτιων πουλιών ενώ, ειδικά το χειμώνα, η λιμνοθάλασσα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα χάρη στα εκατοντάδες φοινικόπτερα που ξεχειμωνιάζουν εκεί.

Το αλάτι

Στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας λειτουργούν οι αλυκές όπου γίνεται η παραγωγή του αλατιού, με τις λεγόμενες «θερμάστρες» και τα «τηγάνια»,  όπου διοχετεύεται το νερό, ώστε να εξατμιστεί και να συλλεχθεί στη συνέχεια το αλάτι. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση παραγωγής αλατιού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μας, μετά τις Αλυκές Μεσολογγίου, με παραγωγή 32.000 τόνους ετησίως. Στο δρόμο προς τον Κορινό, κάντε μία στάση στο μικρό ύψωμα μετά το εκκλησάκι, από όπου μπορείτε να ρίξετε μία πανοραμική ματιά στις αλυκές και τη λιμνοθάλασσα.

Οι αμμοθίνες

Μεταξύ της θάλασσας και της λιμνοθάλασσας μεσολαβεί  μία αμμώδης λωρίδα, όπου αναπτύσσονται αμμοθίνες. Είναι μία περιοχή σημαντική για την χλωρίδα και τα ερπετά, κυρίως όμως για την μεσογειακή χελώνα, καθώς εδώ υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στην Ευρώπη.

Ο φάρος στις αμμοθίνες της Αλυκής Κίτρους φωτό Χριστίνα Κονταξή

Ο φάρος στις αμμοθίνες της Αλυκής Κίτρους Χριστίνα Κονταξή

Μπορείτε να φτάσετε στις αμμοθίνες ακολουθώντας το χωματόδρομο νότια της αλυκής, μέχρι τον μικρό φάρο. Πρόκειται για μία μικρή διαδρομή 5 χλμ., αλλά ο δρόμος είναι δύσβατος, γι αυτό τολμήστε το μόνο εάν έχετε όχημα 4Χ4. Αν παρόλα αυτά αποφασίσετε να την ακολουθήσετε, θα αποζημιωθείτε από το θέαμα της λιμνοθάλασσας στα αριστερά με εκατοντάδες πουλιά (βαρβάρες, φοινικόπτερα, ερωδιούς) και τη θέα του επιβλητικού Ολύμπου στην επιστροφή. Αφού φτάσετε στο φάρο μπορείτε να κάνετε μία μεγάλη βόλτα με τα πόδια, αλλά και παρατήρηση  θαλασσοπουλιών ανοιχτά του Θερμαϊκού (μαυροβουτηχτάρια, σκουφοβουτηχτάρια, ναονογλάρονα, γελογλάρονα, καστανοκέφαλοι γλάροι και μαυροκέφαλοι γλάροι το καλοκαίρι).

Αν πάλι προτιμάτε, μπορείτε να εξερευνήσετε τις αμμοθίνες στην περιοχή του Κορινού. Συνεχίστε την πορεία σας ως το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και από εκεί ξεκινήστε τον περίπατό σας. Τι καλύτερο, αν είναι καλοκαίρι, ολοκληρώστε την περιήγηση με μια δροσιστική βουτιά στην παραλία του Κορινού.

Tips

  • Την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, κάθε χρόνο, πραγματοποιείται στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης η Γιορτή Πουλιών με ξεναγήσεις, ορνιθοπαρατήρηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια για τα παιδιά.
  • Στο παρατηρητήριο ζητείστε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και δανειστείτε ποδήλατα για μία βόλτα στον ποδηλατόδρομο που ενώνει τη Μεθώνη με το παρατηρητήριο.
  • Αν θέλετε να δείτε πελαργούς επισκεφθείτε το Αιγίνιο (από την άνοιξη το τέλος καλοκαιριού). Με 40 ενεργές φωλιές, φιλοξενεί τα περισσότερα ζευγάρια πελαργών σε όλη την Ελλάδα!
  • Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στις ταβέρνες της Μεθώνης που έχουν παράδοση δεκαετιών, με τους πελεκάνους στα λίγα μέτρα μπροστά σας στη θάλασσα.
  • Περνώντας από το Μακρύγιαλο μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας (είναι επισκέψιμος Δευτέρα – Παρασκευή, 8:00 – 15:00).
  • Ενόσω… εξερευνάτε τις αμμοθίνες στις Αλυκές Κίτρους ή στον Κορινό, φροντίστε να είστε προσεκτικοί για να μην προκαλέσετε όχληση στα ζώα. Αποφύγετε την περίοδο της αναπαραγωγής (από Απρίλιο ως Ιούνιο)!
Εκτύπωση άρθρου