Χρησιμες πληροφοριες

καλαμώνες Λουδία

Οι καλαμώνες στις εκβολές Λουδία Λία Παπαδράγκα

Η μετακίνηση στην προστατευόμενη περιοχή

Η προστατευόμενη περιοχή εκτείνεται σε μεγάλη έκταση (περίπου 47 τ.χλμ.) και για να περιηγηθεί κανείς σε αυτή θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό μέσο μεταφοράς (αυτοκίνητο, μηχανή ή ποδήλατο). Κάποια κομμάτια του οδικού δικτύου είναι ασφαλτοστρωμένα, ενώ μεγάλο μέρος των προτεινόμενων διαδρομών αφορούν χωματόδρομους (μαρκάρονται με ανάλογη διαγράμμιση στους  σχετικούς χάρτες).

Η κατάσταση του οδικού δικτύου αλλάζει στη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και ορισμένα τμήματα της περιοχής ενδεχομένως να μην είναι προσβάσιμα με συμβατικά οχήματα, ιδίως αν έχουν προηγηθεί βροχοπτώσεις. Για το λόγο αυτό – και κυρίως το χειμώνα- είναι καλό πριν ξεκινήσετε την περιήγησή σας να ζητήσετε πληροφορίες από το Φορέα Διαχείρισης (2310 794811). Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να εισέλθετε με το όχημά σας μέσα σε υγροτοπικές εκτάσεις γιατί αυτό απαγορεύεται, αλλά και γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτείτε στη λάσπη.

Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε να αφήσετε το όχημα και να ακολουθήσετε μία από τις προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές.

Για να βιώσεις 100% την μαγεία της φύσης πρέπει να κατέβεις από το αυτοκίνητο!

 

Στο Εθνικό Πάρκο με το λεωφορείο

Η πρόσβαση στην προστατευόμενη περιοχή με μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δυνατή μόνο στην περιοχή του Καλοχωρίου (αστικό νο 40 από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης) και στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης (δρομολόγια από Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, ΚΤΕΛ Πιερίας: 2310-595428 και 23510 46720).

 

Στο Εθνικό Πάρκο με το ποδήλατο

Όλες οι διαδρομές που προτείνουμε προσφέρονται και για ποδηλασία. Θα πρέπει ωστόσο να λάβετε υπόψη ότι σε σημεία που υπάρχουν κτηνοτροφικές στάνες (πχ. στο δυτικό και ανατολικό ανάχωμα) υπάρχουν σκυλιά.  Καλύτερα να μην επιχειρήσετε να κάνετε αυτές τις διαδρομές μόνοι. Επίσης, το ποδήλατο είναι ένα μέσο που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη όχληση και να τρομάξει περισσότερο τα πουλιά σε σχέση με το αυτοκίνητο, την παρουσία του οποίου έχουν συνηθίσει. Αποφύγετε να ποδηλατήσετε στο παράκτιο ανάχωμα και στο δρόμο για το Φάρο από τέλος Απριλίου ως και τον Ιούνιο, καθώς τότε είναι η περίοδος αναπαραγωγής.

ποδηλαδία πάρκο Καλοχωρίου

Διαμονή

Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις φιλοξενίας εντός της προστατευόμενης περιοχής. Οι επισκέπτες μπορούν να καταλύσουν σε ξενοδοχεία των πιο κοντινών αστικών κέντρων (Θεσσαλονίκη, Σίνδος, Βέροια, Κατερίνη) ή σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ του νομού Πιερίας (Μεθώνη, Μακρύγιαλος, Κορινός, Παραλία Κατερίνης).

 

Γαστριμαργία – Τοπική κουζίνα

Τα ποτάμια και η θάλασσα δίνουν τις πρώτες ύλες για την τοπική κουζίνα που έχει τα δικά της ξεχωριστά πιάτα όπως γλώσσες με κρεμμυδάκια, σουπιές στιφάδο, μύδια σαγανάκι, σωλήνες με ρύζι και τηγανιτά καβούρια. Οι ταβέρνες των οικισμών της περιοχής (Καλοχώρι, Χαλάστρα, Κύμινα, Μεθώνη), είναι γνωστές για τους θαλασσινούς τους μεζέδες και προσελκύουν τους κατοίκους των αστικών κέντρων που αγαπούν το καλό φαγητό.

μυδοπίλαφο

Κλίμα

Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στην περιοχή «χτυπάνε κόκκινο». Οι περισσότερες περιοχές του υγροτόπου δεν σκιάζονται από δέντρα και γι’ αυτό το λόγο φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για την προστασία σας από τον ήλιο και τη ζέστη: καπέλα, αντιηλιακά, μακρυμάνικα ρούχα, πόσιμο νερό.

Το χειμώνα συχνά φυσάει ο γνωστός Βαρδάρης και κάνει κρύο. Ντυθείτε αναλόγως.

 

Τι να προσέξετε!

Όπως κάθε υγρότοπος η περιοχή έχει πολλά κουνούπια. Ειδικά τα απογεύματα και βράδια του καλοκαιριού, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας κάποιο εντομοαπωθητικό σκεύασμα.

Επίσης, στα σημεία όπου υπάρχουν μαντριά με ζώα (πχ. παραποτάμιο δάσος Ανατολικό, δυτικό και ανατολικό ανάχωμα Αξιού) πιθανότατα θα συναντήσετε σκυλιά. Καλύτερα να μην πλησιάσετε πεζή ή με ποδήλατο. Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις κάποιων αδέσποτων σκυλιών και γι’ αυτό το λόγο είναι καλό να μην είστε μόνοι όταν περιηγείστε στη περιοχή.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  • Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου: 2310 794811
  • Κέντρο Υγείας Χαλάστρας: 2310 793222
  • Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου: 2310 569410
  • Αστυνομικό Τμήμα Χαλάστρας: 2310 792211
  • Δασαρχείο Θεσσαλονίκης 2310 545585
  • Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων: 2310 716000
Εκτύπωση άρθρου